Laatste kampioenschap van Dames 1 op 9 april 2022.
Laatste kampioenschap van Dames 1 op 9 april 2022. Eigen foto MVC'64

Volleybalclub MVC’64 stopt er na volgend seizoen mee: ‘Zuur, maar het is zoals het is’

Sport

Volleybalclub MVC’64 wordt aan het eind van het seizoen 2024-2025 opgeheven. Vooral vanwege een gebrek aan leden en vrijwilligers, meldt secretaris Leanne Oudenhoven van de op 6 januari 1964 opgerichte Maashees Vierlingsbeek Combinatie (MVC). “We hebben als bestuur de laatste jaren alles geprobeerd om de vereniging gezond te houden, maar het is helaas trekken aan een dood paard gebleken. Afgelopen januari hebben we nog ons zestigjarig jubileum gevierd en twee weken later moesten we onze leden en ouders van jeugdleden tijdens een extra algemene ledenvergadering van dit moeilijke maar onvermijdelijke besluit op de hoogte brengen. We gaan nog één seizoen door, daarna stopt de vereniging en schuiven onze teams als het ware in bij Avance in Sambeek. Het is heel erg jammer, maar helaas de enige optie. Je moet ook realistisch blijven.”

Er is onder leden en andere betrokkenen bij MVC’64 vooral begrip voor het besluit dat zeker niet over een nacht ijs is genomen, weet Oudenhoven. De laatste seizoenen probeerde de volleybalvereniging via samenwerkingen met naburige clubs als ActiveRooy in Venray en Set Up in Meerlo de volleybalsport in de regio levend en op niveau te houden. MVC’64 telt op dit moment nog een dames-, een meisjes- en een herenrecreanten- en een met ActiveRooy gecombineerde dames- en meisjesteam. “Er komt vanuit de jeugd de laatste jaren gewoon te weinig aanwas bij. En ook de coronajaren hebben niet bijgedragen aan onze pogingen om leden te werven. Ondanks schoolbezoeken en open jeugdtrainingen om de volleybalsport en de vereniging te promoten, meldden zich geen nieuwe jongens en meisjes aan. En ook bij de senioren zijn een aantal leden tijdens corona gestopt.”

De afgelopen jaren moesten de verenigingstaken tevens worden verdeeld onder steeds minder vrijwilligers: trainingen geven voor de volwassen- en jeugdteams, scheidsrechters leveren, bestuurstaken, sponsoring, et cetera. En ook de zaalhuur in sporthal De Zevensprong in Maashees, het thuishonk van MVC’64, werd met het dalende aantal leden een steeds zwaardere last voor de clubkas. “We hebben, in tegenstelling tot bijvoorbeeld voetbalclubs, geen eigen kantine-inkomsten”, vervolgt de clubsecretaris, die zelf al meer dan vijftig jaar lid is. “Om geld te genereren, moeten we het vooral hebben van sponsoring en onze eigen acties, zoals de Jantje Beton-collecte. Maar ook daarvoor heb je mensen nodig die langs de deuren gaan. En die doen vaak al zoveel.”

In overleg met ActiveRooy en Avance is besloten komend seizoen op de huidige voet verder te gaan als opmaat naar de opheffing. Dames 1 van MVC’64 komt momenteel uit in de eerste klasse. “Door de afspraken met Avance, kunnen onze huidige leden in de regio op niveau of op hun eigen niveau blijven volleyballen bij een goed georganiseerde club die meer dan tweehonderd leden telt, onder wie zestig mini’s. We hebben er ook bewust voor gekozen om niet te fuseren met een club, want dat zou weer enorm veel vragen van onze vrijwilligers. Daar hadden we als bestuur geen goed gevoel bij. Het is zuur, maar het is zoals het is. Of we volgend jaar nog een afscheidsfeestje houden? Natuurlijk, want we willen al onze leden, oud-leden, vrijwilligers, sponsors en andere betrokkenen graag bedanken voor zestig mooie volleyjaren bij MVC’64. Die herinneringen blijven.”