Pol van Boekel in gesprek met toenmalig Ajax-voetballer Mohammed Kudus: eerbetoon, geen geel.
Pol van Boekel in gesprek met toenmalig Ajax-voetballer Mohammed Kudus: eerbetoon, geen geel. Foto: Persfoto: X ESPN

Nominatie Pol van Boekel voor Fair Play Award FIFA

Sport

Nee, hij was er zelf niet live bij. Scheidsrechter Pol van Boekel uit Vierlingsbeek was genomineerd voor de Fair Play Award van de FIFA, maar was onderweg naar een wedstrijd in Griekenland toen hij hoorde dat het Braziliaanse team met de sportiviteitsprijs aan de haal ging.

Lionel Messi werd maandagavond op het gala van wereldvoetbalbond FIFA in Londen gekozen tot voetballer van het jaar. Ook de 36-jarige Argentijn, die in de Verenigde Staten bij Inter Miami voetbalt, was niet aanwezig om de prijs in ontvangst te nemen. De Braziliaan Ederson van Manchester City kreeg de prijs voor beste keeper in het afgelopen jaar. Sarina Wiegman werd na 2017, 2020 en 2022 voor de vierde keer verkozen tot beste coach van het jaar in het vrouwenvoetbal. Zij is momenteel bondscoach van vicewereldkampioen Engeland.

Het Braziliaanse elftal ontving de award voor fair play voor hun rol in de strijd tegen racisme. De spelers van de nationale ploeg droegen in de zomer in een oefenduel zwarte shirts als steun voor hun landgenoot Vinícius Júnior. De aanvaller van Real Madrid werd het afgelopen jaar in Spaanse stadions geconfronteerd met racisme.

Van Boekel, die sinds 2008 FIFA-scheidsrechter is, toonde geen gele kaart aan toenmalig Ajax-speler Mohammed Kudus nadat hij scoorde tegen Sparta en vervolgens zijn shirt uittrok, waarmee hij een eerbetoon toonde aan zijn Ghanese internationale teamgenoot Christian Atsu, die was omgekomen bij de aardbeving die Turkije en Syrië op 6 februari 2023 trof.

De Vierlingsbeekse official werd ook door de FIFA geprezen voor zijn actie bij het ‘negeren’ van artikel 12.1 van de spelregels, waarin staat: ‘Een speler moet worden gewaarschuwd voor (...) het uittrekken van het shirt of het bedekken van het hoofd met het shirt’. “Ik besloot het te doen omdat Christian veel voor me heeft betekend. Ik heb veel geleerd door naar hem te kijken. Hij gaf me ook regelmatig tips”, zei Kudus, die na het laatste fluitsignaal de betekenis van zijn gebaar uitlegde. “De scheidsrechter zei dat het niet mocht, maar hij had begrip voor de situatie. Daar ben ik hem dankbaar voor en ik heb veel respect voor hem.”

Voor Pol van Boekel was het niet meer dan normaal dat hij Kudus geen geel gaf, zo vertelt hij vandaag. “Gezien de omvang van de ramp lijkt me dat toch logisch? Ik denk dat de meeste van mijn collega’s hetzelfde hadden gedaan. In zo’n gevallen moet je als scheidsrechter ook een beetje slim zijn en naar de mens achter de voetballer kijken. Maar natuurlijk is het een hele eer als je door de FIFA voor een award wordt genomineerd.”


De winnaar van de FIFA Fair Play Award wordt gekozen door een panel van experts die zowel de FIFA als externe voetbalbelanghebbenden vertegenwoordigen. De prijs wordt uitgereikt als erkenning voor eervol gedrag van fair play, zoals het spelen volgens de regels en het promoten van de spelregels en/of respect voor teamgenoten, tegenstanders, wedstrijdofficials en/of supporters en/of op te treden tegen discriminatie.

Om het plaatje compleet te maken: de Puskás Award, de onderscheiding voor het mooiste doelpunt van het jaar, ging naar Guilherme Madruga. De Braziliaan scoorde voor Botafogo met een omhaal buiten het zestienmetergebied.

Zie ook het persbericht van de FIFA: 

Brazilian men’s national team win FIFA Fair Play Award reaffirming ‘NO to racism’ message