Vincent Buijssen scoort de 1-0 voor Volharding uit een strafschop.
Vincent Buijssen scoort de 1-0 voor Volharding uit een strafschop. Foto: Toon Gerrits

Sterk Volharding stoomt door

Sport

Volharding komt steeds meer op stoom. Zondagmiddag boekten de roodwitten de vierde opeenvolgende competitieoverwinning. Op het eigen sportpark Soetendaal zegevierde de equipe van trainer Jan Pruijn ruim tegen nummer vijf in de stand Deurne: 4-1. De grote man aan Volharding-zijde was vleugelaanvaller Tim Martens. Hij was bij alle vier de goals direct betrokken. Tweemaal scoorde de speler uit Meterik zelf, eenmaal gaf hij een assist en daarnaast versierde de 22-jarige Martens nog een penalty die door Vincent Buijssen werd benut. Buijssen zelf was ook weer erg belangrijk met twee goals en een assist.

En dat was heel knap van de Hegelsommer in Vierlingsbeekse dienst. Afgelopen zaterdag overleed namelijk Buijssens’ opa, overigens ook de opa van zijn medespelers neven Marco en Joop Daniëls. De overwinning van Volharding werd na afloop door de ‘man of the match’ Tim Martens - ook namens de rest van het team - opgedragen aan de overleden grootvader, een prachtig gebaar van de spelersgroep.

Alle puzzelstukjes in die spelersgroep lijken bij Volharding op het moment in elkaar te vallen. Het team van Jan Pruijn gaat met de week beter spelen en toont ook steeds meer volwassenheid. Zelfs het wegvallen van captain Mark Blenckers brengt het elftal niet uit zijn evenwicht. De aanvoerdersband zat zondag om de arm bij Tom Kessels en die zat hem als gegoten. De ervaren Kessels pakte zijn rol met verve, speelde achterin als een veldheer, gaf goed leiding aan zijn medeverdedigers en was in vrijwel elke situatie de rust zelve.

Onder leiding van een neutraal scheidsrechterstrio begon Volharding het duel tegen Deurne - dat voor aanvang van de wedstrijd slechts één punt minder had dan de Bekenaren - prima. Al na drie minuten had Vincent Buijssen kunnen scoren. Hij raakte een voorzet van Marco Daniëls echter maar half, waardoor de bal voorlangs het door Peter Strijbosch gehoede Deurne-doel verdween. Twee minuten later prikte Deurne-topscorer Stefan van der Werf (9 treffers uit 6 duels, red.) de bal aan de overzijde na een geoliede aanval maar rakelings naast. Drie minuten later liet Tim Martens zich voor de eerste keer zien. Zijn schot werd door doelman Strijbosch met de voeten gekeerd. Weer vijf minuten later werd Martens in de zestien aangetikt en ging daarna gretig neer.

Scheidsrechter Kylian Walthuis uit Eindhoven aarzelde echter geen moment en wees resoluut naar de strafschopgebied. Vincent Buijssen nam zoals altijd de verantwoording en schoot onberispelijk raak: 1-0. Buijssen haalde gelijk de bal uit het doel en wees met zijn rechterhand naar de hemel richting zijn overleden grootvader alsof hij wilde zeggen: ‘Rust zacht, deze is voor jou!’ Vier minuten later verdubbelde Tim Martens de score. Na een solo van Joop Daniëls schoof Martens de bal simpel langs Strijbosch: 2-0. Het leek daarmee een makkelijke middag te gaan worden voor Volharding, maar daar dacht Dennis Groen anders over. In de 23e minuut mikte hij bij de tweede paal een voorzet van Stefan van der Werf raak: 2-1.

Volharding-middenvelder Marco Daniëls is al weken een van de sterkhouders. Foto: Toon Gerrits

Volharding verloor de controle enigszins en het tweede gedeelte van de eerste helft was duidelijk voor de bezoekers. Vlak voor rust waren de gasten tot tweemaal toe dicht bij de gelijkmaker. Eerst leek Bono Barten zich wat te verkijken op een diepe bal, waardoor Stefan van der Werf eerder bij de bal was de Volharding-goalie. Tot opluchting van Volharding werkt Van der Werf de bal via de vingertoppen van Barten naast. De aansluitende hoekschop werd zeer gevaarlijk ingedraaid, maar werd vervolgens door iedereen gemist.

Deurne kon het initiatief in de tweede helft niet vasthouden. Volharding was duidelijk de bovenliggende partij en had van Deurne eigenlijk niets mee te vrezen. De bezoekers kwamen na rust nog nauwelijks in de buurt van het vijandige doel. Volharding slaagde daar wel in. In de 56e minuut schoot middenvelder Rens ten Brinke maar net naast na een prachtige aanval via Tom Kessels, Vincent Buijssen en Joop Daniëls. Drie minuten later was het wel raak. Na een weergaloze solo vond Tim Martens Vincent Buijssen. Die had geen enkele moeite om alweer zijn vijfde treffer van het seizoen binnen te tikken: 3-1.

In de 69e minuut verscheen Marco Daniëls alleen voor keeper Strijbosch, maar de Deurnese doelman redde bekwaam. Coach Jan Pruijn wilde daarna Tim Martens wisselen ten faveure van Sven Jenniskens. Joop Daniëls gaf echter aan dat zijn kuit was volgelopen en dat hij graag naar de kant wilde. Hij stelde daarmee het teambelang voorop en dat zou zich uitbetalen. Dertien minuten voor tijd maakte Tim Martens namelijk op aangeven van de onzelfzuchtige Vincent Buijssen de 4-1, al dan niet uit buitenspelpositie. Het doelpunt werd in elk geval goedgekeurd door arbiter Walthuis aangezien zijn assistent niet vlagde.

Tim Martens was de grote man aan Volharding-zijde: hij was bij alle vier de goals betrokken. Foto: Toon Gerrits

Zes minuten voor tijd werd Martens alsnog van het veld gehaald. Jan Pruijn gunde hem een publiekswissel. Ook was er bij Volharding nog het officiële debuut van middenvelder Daan van Rhee. De zoon van oud-eerste-elftalspeler Peter van Rhee kwam vlak voor tijd in het veld voor Rens ten Brinke. In de stand kwam daarna geen verandering meer en zodoende boekte Volharding een ruime overwinning op de ploeg van trainer Frank Teeuwen.

Daan van Rhee maakte zijn debuut voor Volharding. Foto: Toon Gerrits

Door de winst op Deurne heeft Volharding inmiddels na zeven duels meer punten vergaard dan in de zeer succesvolle vorige voetbaljaargang. Nu zijn dat er zestien, vorig seizoen veertien. Komende zondag speelt Volharding - derde op de ranglijst - een uitwedstrijd bij een oude bekende Mierlo Hout. De promovendus doet het tot nog toe uitstekend in de eerste klasse F en staat vierde in de stand met slechts drie punten minder dan Volharding. De laatste keer dat Volharding en Mierlo Hout elkaar in competitieverband troffen was in het seizoen 2015-2016, het kampioensjaar van Volharding. In Mierlo Hout won Volharding op 11 oktober 2015 met 2-3 en op 6 maart 2016 zegevierde Mierlo Hout in Vierlingsbeek met 2-1.

Karakteristieken:
Volharding-Deurne: 4-1 (2-1);
Scheidsrechter: Kylian Walthuis (Eindhoven);
Neutrale assistent-scheidsrechters: Jurriaan Haring (Eindhoven) en Patrick Pauw (Oirschot);
13e min. 1-0 Vincent Buijssen (pen.), 17e min. 2-0 Tim Martens, 23e min. 2-1 Dennis Groen, 59e min. 3-1 Vincent Buijssen, 77e min. 4-1 Tim Martens;