De F-35 Lightning II in de lucht.
De F-35 Lightning II in de lucht. Foto: Ministerie van Defensie

Geen maximale geluidsnormen F-35 in Friesland

Regionaal

Er komen geen maximale geluidsnormen voor vliegbasis Leeuwarden. Dat zegt het ministerie van Defensie tegen onderzoeksplatform Pointer. Omwonenden klagen al jaren over geluidsoverlast door oefenvluchten van F-35-straaljagers.

De F-35 vliegt sinds 2019 vanaf Leeuwarden en produceert veel meer geluid dan voorganger F-16. Sindsdien ervaren mensen in Friesland meer overlast. Volgens Pointer maakt een landende F-35 bijvoorbeeld evenveel geluid als twintig F-16’s bij elkaar. En dat terwijl de bestaande geluidsnormen op jaarbasis rondom vliegbases bij aanschaf van de F-35 als een randvoorwaarde golden.

Ondanks de zorgen bij omwonenden komt zo’n maximum er niet, zegt Defensie nu tegen Pointer: “Vanwege de veiligheid op de grond en in de lucht is normering van het maximale vliegtuiggeluid niet mogelijk. Vliegers moeten op ieder moment de ruimte hebben om het benodigde vermogen te selecteren om deze veiligheid te waarborgen.”

Defensie zegt wel te gaan onderzoeken of het geluidsniveau van de start en landing van de F-35 zoveel mogelijk beperkt kan worden. Het kabinet kondigde in december aan meer te willen vliegen met de F-35 boven Nederland. Er zijn plannen om een start- en landingsbaan op de Luitenant-generaal Bestkazerne in Vredepeel nieuw leven in te blazen. Daarmee zou vliegbasis De Peel gereactiveerd worden. Daarmee zou de F-35 ook naar Noord-Limburg en Zuidoost-Brabant komen. Of een reactivering van De Peel er komt, is nog niet duidelijk.

Meer informatie via:
https://pointer.kro-ncrv.nl/pointer-pop-up-straaljagers-in-je-achtertuin