Eric Hendriks: "Syntax levert geen dozeninpakkers."
Eric Hendriks: "Syntax levert geen dozeninpakkers." Foto: Persfoto

‘Logistiek en techniek sleutels tot de toekomst’

Zakelijk

Eric Hendriks (47) is oprichter en eigenaar van Syntax, dat afgelopen jaar vanwege de coronapandemie zijn twintigjarig bestaan op bescheiden wijze vierde. De in Vierlingsbeek opgegroeide (‘ik ben in het ziekenhuis van Venray geboren’) ondernemer verdient zijn brood al jaren in de transport- en logistieke wereld. “Ook een branche waar het momenteel erg moeilijk is om alle vacatures in te vullen”, weet Hendriks uit eigen ervaring. “Behalve in het hogere segment, zeg maar op managers- of directeursniveau, waarin wij als HR-advies- en wervingsbureau zijn gespecialiseerd. Wij richten ons op kandidaten op mbo-, hbo- en wo-niveau en hebben het momenteel hartstikke druk om de juiste personen voor alle openstaande vacatures te vinden.”


Ook op de website van het Vierlingsbeekse ‘Voor logistieke professionals’-adviesbureau aan de Grotestraat 117a stikt het van de vacatures. Custom-servicemedewerkers, operationeel managers, transportplanners en teamleiders warehouse: ze (en andere mensen die naar een geschikte baan zoeken in de transport en logistieke branche) kunnen zich melden bij Syntax.

“Graag zelfs”, zegt Hendriks met een lach. “Maar uit ervaring weten we van tevoren al dat sommige banen ontzettend moeilijk in te vullen zijn. Het is soms zoeken naar een speld in een hooiberg. Gelukkig hebben wij in de loop der jaren een grote database met duizenden kandidaten opgebouwd. Wij zoeken gericht naar de juiste kandidaat voor het voor het invullen van een vacature bij een bedrijf. Dat doen we bijvoorbeeld ook via social media als LinkedIn. Ik zit geregeld in de auto om ergens in het land met nieuwe kandidaten te gaan praten. Maar dat geldt ook voor het adviseren van ondernemingen op HR-gebied. Want zo ben ik ooit begonnen, als personeelsfunctionaris in een logistiek productiebedrijf. Daarna heb ik als personeelsmanager bij een transportonderneming gewerkt. Ik ken dus zowel de theorie als de praktijk, heb ook aan de andere kant van de tafel gezeten.”

Hij zegt het met klem: “Wij leveren als Syntax geen dozeninpakkers. Ik wil zowel mijn klanten, dus de bedrijven, als de kandidaten goed kennen. Dat was in 2001 ook dé drijfveer om met Syntax te beginnen. Ik wilde het anders doen. Je ziet ze namelijk nog steeds: bedrijven, cv-schuivers noem ik ze weleens gekscherend, die hun kandidaten vaak niet (goed) kennen en gericht zijn op kwantiteit. Zo werkt Syntax niet. We hebben alleen kandidaten in onze database die we kennen en hebben veel duurzame relaties met opdrachtgevers. Die vertrouwensband is heel belangrijk, zeker in slechtere tijden. Want ook die hebben we gehad én overleefd. Onze branche is zeer conjunctuurgevoelig. Als de economie op volle toeren draait of verhit is, zoals nu, dan merken we dat als Syntax meteen. Maar andersom is dat ook het geval. Gelukkig hebben we die magere jaren ook overleefd, ik denk doordat we altijd in contact blijven met onze relaties, zowel klanten als kandidaten. Wij werken in een dynamische wereld, daar moet je als ondernemer op voorbereid zijn en goed mee om kunnen gaan. Sommige dingen heb je zelf ook niet altijd in de hand.”

Eric Hendriks is als adviseur tevens enkele dagen per week werkzaam voor Wij Techniek, het ontwikkelingsfonds voor de technische installatiebranche. “Belangrijk”, vindt Hendriks. “Want Nederland staat voor grote uitdagingen. Denk aan zaken als de energietransitie, digitalisering en toegankelijke gezondheidszorg. Techniek is daarin dé sleutel om deze uitdagingen met succes aan te gaan. Daarbij volgen innovaties elkaar steeds sneller op. Als techniekmensen zitten we midden in die transitie. Bovendien heeft iedereen persoonlijke wensen om te groeien en zijn of haar werk interessant en uitdagend te houden.”

Het is volgens de Vierlingsbeekse ondernemer duidelijk dat – naast het verbeteren van secundaire zaken als salariëring en arbeidsvoorwaarden –  de persoonlijke ontwikkeling van iedere vakman en vakvrouw via opleidingen belangrijker is dan ooit. “Daar wil Wij Techniek voor zorgen met een gevarieerd aanbod aan bijeenkomsten, coaching, advies en financiële regelingen. Van engineer tot monteur, van werkvoorbereider tot uitvoerder, van HR-adviseur tot magazijnmedewerker en van leerling tot ondernemer en directeur.  Zodat iedereen vakbekwaam, enthousiast en vol energie aan het werk blijft in onze mooie techniekbranche. En er genoeg mensen in werkzaam blijven, want dat is momenteel echt dé grote uitdaging. Er is dus nog genoeg werk aan de winkel.”

Als bedrijf een gesprek aanvragen over de mogelijkheden van Syntax? Neem dan contact op me Eric Hendriks via e.hendriks@syntax.nl. Benieuwd naar de vacatures van het Vierlingsbeekse bedrijf? Kijk dan op de website www.syntax.nl.