Helen Nillesen: "Ik was altijd een enorme fan van Aretha Franklin."
Helen Nillesen: "Ik was altijd een enorme fan van Aretha Franklin." Foto: Rita Kuenen Fotografie

Helen Nillesen brengt muzikaal eerbetoon aan Aretha Franklin

Vierlingsbeek

Zangeres Helen Nillesen (39) uit Vierlingsbeek verzorgt op zaterdag 8 oktober een concert in het Koningskerkje. Met als titel Remembering the Queen of Soul is het een eerbetoon aan Aretha Franklin. Het concert begint om 20.15 uur.

Het is geen toeval dat Nillesen een muzikale ode brengt aan Franklin. Haar muziekleraar Ge Titulaer noemde haar al eens ‘mijn Aretha Franklin’. Een compliment waar ze bijzonder trots op is, maar ze voelt het niet als een loden last op haar schouders.

“Ik ben altijd een enorme fan geweest van Aretha Franklin. Een zangeres met een fantastische stem en een geweldige uitstraling op het podium. Toen het duidelijk was dat we weer een concert konden en mochten organiseren, was het thema voor mij geen vraag. Ik wilde iets gaan doen met al die mooie nummers die zij ons heeft nagelaten.”

Aretha Franklin, die in augustus 2018 overleed, was de grote inspiratiebron voor het concert dat Helen Nillesen met een aantal muzikale vrienden gaat geven. Haar man Ruud Jacobs (toetsen), Jérôme Cardynaals (drums), Bart Oostindie (gitaar) en Yannick Hesselle (bassist) begeleiden haar tijdens het concert in het Koningskerkje in Vierlingsbeek. Ook de keuze van de locatie is in haar ogen niet verrassend. “Het is niet zo’n groot kerkje, waar maximaal 80 tot 90 bezoekers terecht kunnen, maar heeft wel een fantastische akoestiek. Een kleine, intieme setting waar het concept helemaal tot zijn recht komt.”

Helen Nillesen kiest voor Remembering the Queen of Soul niet de meest voor de hand liggende keuze als het gaat om de invulling van het programma. Zo staat een wereldhit als Think niet op de playlist. Haar man Ruud bewerkte en maakte nieuwe arrangementen van nummers uit het repertoire van Franklin. Helen kreeg les en muzikale tips van onder anderen Raquel Brown en Shirma Rouse, maar wil vooral zichzelf zijn. “Voor mij is Aretha op zanggebied een enorme, muzikale uitdaging. Op het programma staat stevig werk van haar, maar ook hele gevoelige nummers. Wel in een eigen, verrassend jasje met een bijzonder resultaat. Met een verhaallijn en een eigen draai. Zie het maar als een persoonlijk visitekaartje.”

Kaarten voor het concert zijn te reserveren via e-mail info@helennillesen.nl  

(bron Peel en Maas Venray, Henk Lammen)