Ook smartlappenkoor Van Heure Zinge treedt op tijdens het afscheid van oud-burgemeester Van Soest.
Ook smartlappenkoor Van Heure Zinge treedt op tijdens het afscheid van oud-burgemeester Van Soest. Foto: Persfoto

Van Heure Zinge bruist weer

Vierlingsbeek

Van Heure Zinge (VHZ) laat binnenkort weer officieel van zich horen. Vanwege de coronapandemie kon ook het Vierlingsbeekse smartlappenkoor ruim twee jaar niet optreden, maar inmiddels heeft VHZ alweer enkele repetities achter de rug en richt het zanglustige gezelschap zijn pijlen op het eerste openbare uitvoering, op zaterdag 21 mei om 14.00 uur, samen met harmonie De Herleving en Zanggroep Evergreen Vierlingsbeek (ZEV), tijdens de uitzwaaibijeenkomst van oud-burgemeester Karel van Soest in de kerk.

Vervolgens treedt het smartlappenkoor op 12 juni om 11.00 uur op in het Tryneshuis in Venray. “De lockdown sloeg in twee jaar geleden in als een bom”, meldt secretaris Marloes Lenkens namens het smartlappenkoor. “Daardoor konden we van de ene op de andere dag niet meer repeteren. We hadden op dat moment een mooi jaarprogramma gepland met diverse optredens. We waren gegroeid van een groep mensen die met veel plezier samen een potje stonden te zingen tot een volwaardig koor met een uitzonderlijk repertoire, dat bij elk optreden het publiek wist te verwonderen en enthousiasmeren en zelfs eerste prijzen in de wacht wist te slepen. En toen moesten we plotseling stoppen.”

Voorzichtig werden de eerste optredens maar afgezegd, vervolgt Lenkens. “In de hoop dat we in de loop van de zomer weer aan de slag zouden kunnen gaan. Het liep helaas heel anders! Zingen, en al helemaal met een groep van bijna tachtig personen, bleek een te groot risico op verspreiding van het coronavirus. Het duurde uiteindelijk ruim twee jaar voordat de repetities hervat konden worden. Wat waren we blij toen alle coronabeperkingen werden afgeschaald en we op een veilige manier weer konden gaan repeteren. Dit nadat onderzoek had bevestigd dat de ventilatie in de Joffershof voldoende is. En wat bleek: hoewel onze stemmen nog wel wat oefening nodig hebben, was het enthousiasme bij de leden als vanouds en de sfeer vertrouwd. Alsof er in de tussentijd geen twee jaar voorbij zijn gegaan. VHZ bruist weer!”