Marcel Willems aan het woord in de timmerfabriek van Lima Meubelmakerij.
Marcel Willems aan het woord in de timmerfabriek van Lima Meubelmakerij. Foto: Persfoto

OVRV bezoekt Lima en NLmeubel: ‘Trots op eigen bedrijven’

Vierlingsbeek

Koningin Máxima zat in het Rijksmuseum in een stoel die in opdracht van een ontwerper is gefabriceerd door Lima Meubelmakerij. Een houten zetel met de bijpassende naam De troon. Ook zijn in het Rijksmuseum in Amsterdam en Boymans in Rotterdam door Lima vervaardigde houten krukjes verkrijgbaar die de bezoekers bij binnenkomst mee kunnen nemen om al zittend van de beroemde schilderijen in beide musea te kunnen genieten. Het zijn slechts twee van de bijzondere weetjes die de ruim veertig ondernemers van de OVRV, de ondernemersvereniging regio Vierlingsbeek, woensdagavond tijdens hun bezoek aan Lima Meubelmakerij en NLmeubel op bedrijventerrein Schootsveld in Vierlingsbeek te horen kregen.

Aan werk hebben ze geen gebrek bij Lima, meldt Marcel Willems, die samen met zijn vader Wiel het bedrijf runt, tijdens de rondleiding door de meubelfabriek. Natuurlijk, de prijzen van hout stijgen vanwege de oorlog in Oekraïne en ook bij de Vierlingsbeekse meubelmakerij hebben ze nog wel wat vacatures openstaan, maar klagen, nee, dat doen ze bij de familie Willems niet. Integendeel, de zaakjes gaan goed. Mede dankzij de flexibiliteit in de bedrijfsvoering is het bedrijf de coronapandemie goed doorgekomen. “Wat onze kracht is?”, zo herhaalt hij de vraag van een van de belangstellende OVRV-leden. “We zijn flexibel, hebben alles in eigen beheer en werken met korte lijnen.” 

“En we zijn een familiebedrijf”, meldt zijn Linda van den Berg even later in de showroom van NLmeubel met een lach. “Soms knalt het hier, net zoals in de beste families voorkomt, maar als het moet, dan springen ons mam en ik ook bij in de productiehal. Dat is altijd zo geweest en dat vinden we ook geen enkel probleem. We weten niet beter.”

Dat Lima is een echt familiebedrijf blijkt, naast het feit dat de naam van het bedrijf slaat op de twee eerste letters van de twee kinderen van Wiel en zijn vrouw Angela (Linda en Marcel), ook uit het gegeven dat Marieke, de partner van Marcel, sinds kort in het bedrijf werkzaam is. Naast de vijf familieleden hebben ze nog tien werknemers in dienst en lopen er ook altijd wel stagiaires rond. “Dat vinden we enorm belangrijk, het opleiden van jonge mensen”, legt Marcel uit. “Maar ook mannen of vrouwen die graag met hun handjes werken en interesse hebben om in de meubelindustrie te werken, zijn van harte welkom. Ja, het is helaas al jaren merkbaar dat vakkrachten heel schaars zijn. Net als in alle technische branches is het ook voor ons lastig om aan personeel te komen.”

De familie Willems maakt al meer dan 25 jaar meubels met een eigen stijl en karakter. Niet volgens eigen ontwerp, maar op basis van een aangeleverde tekening. Zowel beginnende als bekende ontwerpers weten de ondernemersfamilie met hun houtvragen te vinden. Het benodigde hout wordt internationaal ingekocht en met hulp van het machinepark gaan de medewerkers in de productiehal aan de slag. De meest gebruikte houtsoorten zijn eiken, noten, beuken en essen. Lima werkt uitsluitend als toeleverancier.

In de productiehal staan onder meer tafels, kasten, bedden, stoelen, bedjes voor kinderdagverblijven en leertoestellen voor het onderwijs. “Soms gaat het om een exemplaar, een andere keer om duizenden aantallen”, vertelt Wiel, die in 1994 voor zichzelf begon aan de Klaphekken en sinds 1998 met zijn meubelmakerij op bedrijventerrein Schootsveld is gevestigd. “Het is maar net wat de klant wil. Ja, dat houdt ons werk ook afwisselend. Maar we maken nooit eigen werk, we werken altijd voor anderen.”

Willems junior is al van jongs af aan in de weer in de werkplaats. “Ik weet niet beter”, grijnst Marcel. “Als jongetje was ik al in de weer met het opvegen van de krullen in de werkplaats. Net als ons pap kan ik eigenlijk alles wat er op het gebied van meubels maken moet gebeuren. Van ontwerp tot inkoop tot frezen en aflakken. Dat maakt ons ook zo flexibel. Wij kunnen in principe alles maken, als het maar van hout is. Bedrijven zoals wij, nee, die zie je niet veel meer in Nederland.”

Lima, dat is gespecialiseerd in CNC-freeswerk voor de meubel- en kunststofindustrie, bestond in 2019 25 jaar. NLmeubel is in 2013 als eigen meubellijn met een eigen showroom aan het bedrijf toegevoegd. Linda van den Berg zwaait over die tak de scepter. “NLmeubel is hét adres voor kwaliteitsmeubels op maat. Dat is ook onze kracht. Mensen die bijvoorbeeld een tafel in de keuken willen, maar de standaardmaten daarvoor te groot vinden, kunnen bij ons een tafel tot op de centimeter precies laten maken. Maar ook een kast kan op maat gemaakt worden voor, bijvoorbeeld, een nis in de woon-, keuken- en/of slaapkamer. En als ze droommeubel wel op internet zien, maar niet in de woonwinkel, dan zijn ze bij ons natuurlijk ook aan het juiste adres.” Met een lach: “We maken in opdracht zelfs lampenkappen van hout. Die hangen bij ons in de showroom, maar bijvoorbeeld ook in chateau Neercanne in Maastricht.”

Piet Verbeeten, voorzitter van de ondernemersvereniging, kent het bedrijf al jaren. “Het is toch bijzonder wat voor eigen bedrijven we in onze regio hebben. Daar mogen we best trots op zijn. Daarom zijn we ook blij dat we als OVRV ook weer met onze bedrijfsbezoeken en andere activiteiten kunnen starten. Het is altijd leuk en interessant om bij iemand anders in de spreekwoordelijke keuken te kijken en te netwerken. ALS OVRV staan we ook voor de kracht van samen ondernemen.”

Nieuwsgierig geworden naar de meubels in de showroom? NLmeubel houdt op zaterdag 16 april zijn paasshow. Iedereen is die dag tussen 10.00 en 16.00 uur van harte welkom in de showroom aan Schootsveld 5 in Vierlingsbeek. 

Voor meer informatie over de twee bedrijven van de familie Willems kijk op www.nlmeubel.nl en/of www.limabv.nl

Voor meer informatie over ondernemersvereniging OVRV kijk op www.ovrv.nl

OVRV-voorzitter Piet Verbeeten heet iedereen welkom.
Hout hebben ze genoeg bij Lima.
Een van de houten 'kunstwerken' van Lima.
Hout in alle soorten en maten in de Lima-fabriek.
Linda van den Berg (links) vertelt in de showroom van NLmeubel.