Stekken van knotwilgen in de berm van de Staaiweg in Vierlingsbeek
Stekken van knotwilgen in de berm van de Staaiweg in Vierlingsbeek Foto: Persfoto

Nieuwe aanplant knotwilgen aan de Staai

Vierlingsbeek

Onlangs heeft de werkgroep groen van de Vierlingsbeekse dorpsraad in de berm van de Staaiweg in Vierlingsbeek een tiental stekken van knotwilgen geplant. Uiteraard met goedkeuring van de gemeente.

Het betreft hier voornamelijk herplanting, want er zijn er in de laatste jaren heel wat doodgegaan, onder meer als gevolg van de gevreesde watermerkziekte. De stekken zijn ter plekke genomen van gezonde exemplaren. Dit verhoogt de kans op vitale aangroei.

“Een wilg is vrij gemakkelijk te stekken”, meldt dorpsraad- en werkgroeplid Rein Verhoeven. “Je steekt gewoon een tak in de grond. Deze wortelt vanzelf en spoedig verschijnen de eerste blaadjes. De knotwilg hoort in dit uiterwaardenlandschap thuis en zorgt voor de nodige diversiteit. Met name op latere leeftijd biedt de boom onderkomen aan heel wat levensvormen.”

De verzorging van de bomen is de eerste jaren in handen van de eerder genoemde werkgroep. Mensen kunnen de ontwikkeling van de knotwilgen zélf volgen tijdens hun ommetje langs de Maas.

Het betreft hier voornamelijk herplanting.