't Kapelleke, 'soos' van 1970 tot januari 1983.
't Kapelleke, 'soos' van 1970 tot januari 1983. De Oude Schoenendoos

Vijftig jaar soos: ‘In Gryphus heb ik mijn creatieve kant leren kennen’

Vierlingsbeek

Vijftig jaar soos wordt bij Gryphus komend voorjaar gevierd met een drietal activiteiten, te beginnen op zaterdag 26 maart met Never Mind The DJ’s, een avond waarop (voormalige) huis-dj’s weer eens muziek komen draaien.

De viering van het gouden jubileum wordt vervolgens voortgezet op zaterdag 23 april met Live On Stage, een avond waarvoor verschillende bandjes uit Vierlingsbeek/Groeningen die in ‘de soos’ gespeeld hebben zijn uitgenodigd dit nog eens te doen. Op zaterdag 4 juni staat Wa Motte Gej Hier?, een reünie voor alle (oud-)vrijwilligers van de soos, op de agenda. De werkgroep die met deze jubileumactiviteiten bezig is, bestaat uit Loes van Welie, Geert Hendriks, Maarten Baggerman, Maurice Wijnhoven, Mike van de Ven en Giovanni van Loon.

Onze redactie legde ze alle zes aan de vooravond van de jubileumviering een vraag voor.

Ja, Geert, om met jou te beginnen: hoe belangrijk is de soos voor jou? En wat is je mooiste herinnering?
“De soos is heel belangrijk voor mij. Ze heeft mij voor een groot gedeelte gevormd in wie ik nu ben. Vooral op creatief en sociaal vlak. In Gryphus heb ik mijn creatieve kant leren kennen. Omdat je daar alle vrijheid kreeg om die tot uiting te brengen, hebben wij met z’n allen geweldige dingen laten zien en dat doen we nog steeds. Van een simpele avond tot een grote thema-avond, waar je maanden mee bezig was. Van een sinterklaasavond tot de grote Geert Hendriks-surpriseshow. Van de kerstweek tot het carnaval, van cabaret tot muziekoptredens, bierproefavonden, stepronde, ei van jaar, enz. Het voelt als een grote familie-/vriendenkring, maar dan een waar iedereen bij kan en mag. Wat is je mooiste herinnering? Dat is moeilijk te zeggen. Misschien de grote Geert Hendriks-surpriseshow, misschien ook niet. Aan vele activiteiten heb ik mooie herinneringen.”

Loes, kun je iets vertellen over Never Mind The DJ’s? Welke huis-dj’s van weleer treden die avond op en wat kan het publiek verwachten?
“Er zullen op deze avond tien dj’s het podium betreden. Chris van Gend, Gert Derkx, Patrick van Haren, Sander Nabuurs, Wim Geurts, Sjaak Kessels, Joan Duffhues, Jack Vervoort, Hans Smits en Wiel Lamers. In duo’s zullen deze dj’s op het podium staan, met mooie popmuziek van de afgelopen 50 jaar. Gryphus zal omgetoverd worden tot een echte discotheek.”

Maarten, jullie zijn ook bezig met het adressenbestand van de (oud-)vrijwilligers, het verzamelen en digitaliseren van foto’s? Waarom en waarvoor gebeurt dat?
“Het adressenbestand is gemaakt en weer helemaal nagelopen om alle vrijwilligers uit te kunnen nodigen voor de reünie. De foto’s waren er alleen als hard-copy en die willen we laten zien tijdens de reünie. En dan geeft digitaal meer mogelijkheden.”

Maurice, wat wordt Live On Stage voor een avond? En wie treden tijdens dit festijn op?
“Live On Stage is een avond met een verscheidenheid aan muziek, waaronder bandjes en singer-songwriters van wie ten minste één persoon ooit vrijwilliger is geweest, of uit Vierlingsbeek/Groeningen komt en ooit bij de soos op de planken heeft gestaan. Het leek ons leuk om die mensen weer uit te nodigen om dit nog eens te doen en een aantal van hen gaat ook komen. Het wordt een mooie avond.”

Mike, wat betekent de soos voor jou? Blij dat alles weer open is? Wat heb je het meest gemist?
“Wat de soos voor mij heeft betekend, is niet met een paar woorden te beschrijven. Ik vind dat ik veel aan de soos heb te danken, ik ben er praktisch opgegroeid. Ze heeft me gevormd tot wie ik nu ben. De soos heeft me de gelegenheid gegeven mijn creativiteit te onderzoeken, zonder daar een label op te plakken of je in een hokje te stoppen. Wat ik bij de soos heb geleerd, is, dat als je jezelf belangeloos inzet voor iets of iemand, je dat voldoening geeft en dat is vandaag de dag niet meer zo vanzelfsprekend. Natuurlijk ben ik blij dat alles weer meer open mag, wie is dat nu niet? Het meest heb ik het cabaret in Gryphus gemist.”

En tot slot Giovanni. Klopt het dat jullie ook een boek gaan uitgeven? Zo, ja, kun je er wat over vertellen? En je je nog een slotwoord voor onze lezers?

“We zijn bezig met alle activiteiten van de afgelopen vijftig jaar in kaart brengen, een flinke klus. Maar wat we daar precies mee willen doen, weten we nog niet. Misschien maken we er een klein boekje van voor de vrijwilligers. Maar het zal zeker geen uitgebreid boek worden, zoals dat van Volharding of Op De Tôffel. Wij hopen allemaal dat de soos nog lang mag blijven bestaan en dat het een mooi bijdrage kan blijven leveren aan het (culturele) leven in Vierlingsbeek en Groeningen. Daar doen wij allemaal ons best voor en dat wordt denk ik ook wel gewaardeerd. Loop daarom gerust naar binnen, de deur staat voor iedereen open. Doe dat bijvoorbeeld eind maart bij Never Mind The DJ’s of eind april bij Live On Stage. Het wordt hartstikke leuk en vast en zeker erg gezellig.”

Voor meer informatie: www.gryphus.nl

Gryphus in 2014. De soos kent een rijke historie.