Maasheggenvlechters aan het werk
Maasheggenvlechters aan het werk Foto: Koen Klaassen

‘Maasheggenvlechten pure passie’

Vierlingsbeek

Maasheggenvlechten is van oudsher een manier om heggen veedicht te maken. Kenmerkend voor de Maasheggenstijl is het gebruik van alleen levend materiaal, bij voorkeur meidoorn, dat in de heg aanwezig is. Hierdoor wordt de heg met de jaren steeds sterker en dichter.

Maasheggenvlechters gebruiken alleen handgereedschap en werken alleen in de winterperiode. Ook langs Klaphekken werd afgelopen zaterdag door een aantal plaatselijke vlechters gewerkt. “Uit pure passie”, meldt Rein Verhoeven, een van de aanwezige vrijwilligers, met een lach. “We vinden het leuk om te doen, het is een stukje promotie voor de regio en we proberen zo tevens het oude ambacht onder de aandacht van jongeren te brengen. Dat gebeurt ook via het NK Maasheggenvlechten bijvoorbeeld. Daaraan nemen al jaren vlechters uit Vierlingsbeek en Groeningen deel. Het team van Geert Verheijen, Rinus Thijssen en Huub Geurts won tijdens het NK van twee jaar geleden zelfs de hoofdprijs, de Gouden Hiep. Op 13 maart wordt dat NK, binnen de dan geldende coronaregels, weer gehouden.”

Sinds een aantal jaren groeit het aantal Maasheggenvlechters weer, weet Verhoeven. “Er zijn cursussen om de techniek te leren en er worden nieuwe heggen aangeplant. Via het NK Maasheggenvlechten wordt de traditie in wedstrijdverband van generatie op generatie doorgegeven. Ook de komende weken zijn we met een aantal plaatselijke, ervaren vlechters regelmatig in de Maasheggen in de weer. Met toestemming van de gemeente, die het snoeihout opruimt. Mensen die het interessant vinden of een keer mee willen werken en het oude ambacht willen leren, kunnen zich bij ons melden.”

Voor meer informatie: Rein Verhoeven, telefoon 06-28578247, e-mail: reinverhoeven@gmail.com.

Maasheggenvlechters gebruiken alleen handgereedschap.
Maasheggenvlechten is een oud ambacht.
Maaasheggenvlechten langs Klaphekken.
Ook de komende weken zijn de vlechters aan het werk in de Maasheggen.