Tom van Mil aan het werk als veerman  bij Van den Boogaard Veerdiensten BV.
Tom van Mil aan het werk als veerman bij Van den Boogaard Veerdiensten BV. Persfoto

Tom van Mil nieuwe veerman Festina Lente

Vierlingsbeek

Tom van Mil (43) is begonnen als nieuwe veerman bij Van den Boogaard Veerdiensten BV in zijn woonplaats Vierlingsbeek. Met zijn vaarbewijs op zak heeft hij zijn eerste oversteken op de pont Festina Lente achter de rug. “Ik ben gestart met geld ophalen tijdens een stormachtige dag, met een andere veerman achter het stuur. Stap voor stap word ik opgeleid tot een volwaardig veerman. Ja, ik heb er zin in en kijk nu al uit naar het moment dat ik alleen mag varen én de zon lekker gaat schijnen.”

Hij zegt het met een lach. Dat de kersverse veerman zin heeft in zijn nieuwe uitdaging, is helder. “De laatste 5,5 jaar heb ik als verhuizer gewerkt, maar ik kreeg steeds meer last van mijn rug. Johan en ik hadden een paar jaar terug onder het genot van een biertje al eens losjes gesproken over het werk als veerman. Toen hij me een paar maanden terug belde om te peilen of ik wellicht interesse had om de vacature van veerman bij hem in te vullen, had ik daar direct oren naar.”

Johan van den Boogaard vult aan. “Tom is iemand die wel houdt van een praatje, hij is makkelijk in de omgang en komt graag onder de mensen. Dat is natuurlijk een mooie eigenschap voor een veerman. Hij was eigenlijk direct enthousiast, zeker na het eerste, lange gesprek dat we hebben gevoerd. Hij wilde minder fysiek werk, wij waren al een hele tijd op zoek naar versterking van ons veermannenteam. Tom gaat fulltime bij ons aan de slag, hij zal ook klusjes in en rond de boerderij gaan uitvoeren. Voor iedereen is dit een win-winsituatie.”

Voor het bemachtigen van het benodigde vaarbewijs moest Van Mil wel huiswerk doen. En een online examen afleggen. “Ja, dat was wel erg wennen”, zegt hij eerlijk “Best pittige stof, over borden, lichten, sturen, regels op het water en noem het maar op, maar ik heb het gelukkig gehaald en mag me sinds 1 februari officieel veerman noemen. Op mijn eerste dag kreeg ik bij het ophalen van het geld al heel veel leuke reacties op de pont. Mensen vroegen aan me of ik de nieuwe veerman was en wensten me vervolgens succes. Geweldig! Dat lijkt me ook het leukst, het contact met de mensen en het in relatieve vrijheid mogen werken in de buitenlucht. En de Maas is natuurlijk ook geen verkeerde werkplek. Tenminste, als het niet stormt, haha…”

De veerdienst Vierlingsbeek – Bergen is een veerverbinding die actief is op een plek waar de maas de grens is tussen de provincie Noord-Brabant (Vierlingsbeek) en Limburg (Bergen). Dagelijks steekt veerpont Festina Lente op deze plek gemiddeld achttien keer per uur over om scholieren, werkenden, dagjesmensen en toeristen veilig naar de overkant te brengen.

Kijk voor meer informatie op de website Veerdienst Vierlingsbeek-Bergen

Tom van Mil aan het werk als veerman  bij Van den Boogaard Veerdiensten BV.
De veerpont Festina Lente,