Het Vierlingsbeekse Outlands Festival vindt plaats op vrijdag 17, zaterdag 18 en zondag 19 juni.
Het Vierlingsbeekse Outlands Festival vindt plaats op vrijdag 17, zaterdag 18 en zondag 19 juni. Foto: Roel Bissschops

Outlands Festival Vierlingsbeek komt toch met ‘final edition’

Vierlingsbeek

De ‘final edition’ van het Outlands Festival gaat er alsnog komen. Na de vanwege corona afgelaste edities 2020 en 2021, staat het Vierlingsbeekse muziekfestijn in 2022 gepland op vrijdag 17, zaterdag 18 en zondag 19 juni. “We hopen als organisatie op een mooi finale, een prachtig afsluiter van ‘onze’ Outlands”, meldt Roel Gerrits (35). 

De initiatiefnemers, een groep van zo’n negen vrijwilligers, doen voor de sloteditie natuurlijk extra hun best om het publiek te verrassen. “Zeker na de afgelopen twee afgelaste edities. Nee, we hebben er nooit aan gedacht om Outlands stil dood te laten bloeden. Natuurlijk moet je er als organisatie weer even inkomen en de draaiboeken er opnieuw bij pakken, maar na een paar bijeenkomsten was en is het enthousiasme weer onverminderd groot.”

Dit keer is het thema ‘The Final Destination’, zo vertelt Gerrits alvast. “Outlands wordt dus aangekleed met allerlei ruimteattributen en ook de podia zijn geheel in stijl van dat thema. Door telkens een andere invalshoek te kiezen, maar ook door nieuwe elementen toe te voegen, hebben we Outlands elke keer weer weten te vernieuwen. Ook in de breedte is er bijvoorbeeld geïnvesteerd: het aantal area’s is in de loop der jaren uitbreid van een naar drie. Overal met voldoende capaciteit, zodat mensen nergens hoeven te wachten. De sfeer is altijd heel gemoedelijk, precies zoals we dat willen”, weet Roel Gerrits uit ervaring.

Het publiek lijkt de innovaties te kunnen waarderen. Op sportpark Soetendaal, thuisbasis van voetbalvereniging Volharding en de plek waar het festival wordt opgebouwd, werd het bij elke nieuwe editie een beetje drukker. “We begonnen met 2500 bezoekers in twee dagen; de laatste precorona-editie zaten we op een kleine 6500 in drie dagen. Of we die aantallen dit keer gaan halen, is moeilijk in te schatten. Dat zal ook afhangen van de ontwikkeling van het coronavirus. We hopen Outlands ‘the final’ met zoveel mogelijk bezoekers te kunnen vieren. De meeste festivalgangers komen uit de driehoek Venlo, Eindhoven en Nijmegen. De gemeente Boxmeer is hofleverancier, maart ook vanuit de regio Venray was er de laatste jaren toenemende interesse.”

De voorzitter noemt Outlands ‘een muziekevenement voor jong en oud’. “We hebben een breed aanbod. De vrijdagavond is voor ieder wat wils en staat in het teken van de Top 40, inclusief een fout uurtje. Op de zaterdag zijn er de harde stijlen (dance, hardstyle en hardcore, red.), vooral bedoeld voor jongeren van achttien tot dertig jaar.” De laatste dag, zondag, is juist voor het wat oudere segment. “Dan zijn er allerlei soorten dance, Top 40 en Nederlandstalige muziek te horen.”

Waarom hij samen met zijn Outlands-vrienden het muziekfestijn ooit heeft opgezet? “Nou, we bezochten zelf regelmatig muziekevenementen en vonden het zo interessant dat we dit ook zelf op wilden gaan zetten. Om dan uiteindelijk met een (speciaal)biertje in de hand te genieten van muziek en de mensen om je heen op een evenement dat we zelf vanaf de grond hebben opgebouwd. Dát was en is de bedoeling van het Outlands Festival. Maar het is na negen edities, na elf jaar, mooi geweest. Wij zijn als organisatoren natuurlijk ook iets ouder geworden en belanden in een nieuwe levensfase, waarin de vrije tijd schaarser wordt en je daar keuzes in moet maken. Outlands is eigenlijk een uit de hand gelopen hobby, een hobby die we nog één finale keer met heel veel mensen willen beleven.”

Het Outlands Festival 2022 vindt plaats van 17 tot en met 19 juni, de minimumleeftijd is zestien jaar op de vrijdag en achttien jaar op de zaterdag en de zondag. Voor meer informatie of het bestellen van tickets (de verkoop start op 23 februari) ga naar www.outlandsfestival.nl.

Sfeer tijdens een eerder Outlands Festival in Vierlingsbeek.
De stemming zit er goed in, onder een lekker zonnetje...
Met de handen de lucht in...
Vuurwerk tijdens Outlands.....
Een kleurrijk en 'heet' plaatje van Outlands...
Volle bak tijdens Outlands....