De schappen bij PLUS Verbeeten zijn en blijven goed gevuld.
De schappen bij PLUS Verbeeten zijn en blijven goed gevuld. Foto: Persfoto

‘Schappen bij PLUS Verbeeten blijven vol’

Vierlingsbeek

Supermarkten in Nederland willen dat de overheid de regels voor quarantaine snel verder versoepelt. Brancheorganisatie CBL zegt dat er lege schappen dreigen als dat niet gebeurt. De supermarkten hebben volgens het CBL steeds meer moeite om de roosters rond te krijgen.

“Het is wat boud gezegd, maar deels klopt dat ook voor onze supermarkten”, zegt Jan Verbeeten, die samen met zus Jolien Verbeeten en achterneef Koen Verstegen de PLUS-supermarkten in Vierlingsbeek, Overloon en Tegelen runt. “Ook wij hebben qua planning een behoorlijk drukke week achter de rug, zeker in het begin van de week, maar het is mede dankzij het enthousiasme en de betrokkenheid van onze medewerkers eigenlijk zonder grote problemen gelukt om alle afdelingen bezet te houden. De schappen dreigen of dreigden bij ons niet leeg te raken, maar ik kan me voorstellen dat dat in grotere steden met grote supermarkten anders kan zijn.”

Vorige week zijn de regels al versoepeld. Sinds vrijdag hoef je niet meer in quarantaine als je een huisgenoot of nauw contact hebt met corona, als je ten minste een week geleden een boosterprik hebt gekregen of de afgelopen acht weken positief bent getest en geen klachten hebt. De supermarkten willen nu dat alle supermarktmedewerkers zonder klachten niet in quarantaine hoeven, dus ook als ze ongevaccineerd of ongeboosterd zijn. “Het gaat om veel medewerkers”, weet Verbeeten, “want er werken veel jongeren in supermarkten. Dat is ook bij ons niet anders. De booster is er alleen voor 18-plussers. Vanuit het onderwijs hoor je dezelfde roep, daar zijn hele klassen naar huis gestuurd, het is nu afwachten wat het kabinet gaat besluiten.”

Het kabinet zei vorige week al te werken aan specifieke quarantaineregels voor cruciale beroepen. Daaronder valt ook iedereen die werkt aan noodzakelijke processen in de voedselketen, zoals supermarktmedewerkers. Wat de regels worden is nog onduidelijk. Dinsdag is er een nieuwe persconferentie.