De Grotestraat in Vierlingsbeek ondergaat momenteel een metamorfose.
De Grotestraat in Vierlingsbeek ondergaat momenteel een metamorfose.

Grotestraat: oog voor verkeersveiligheid en groen

Vierlingsbeek

Er wordt al enkele weken hard gewerkt aan en langs de Grotestraat in Vierlingsbeek. Op en langs het wegvlak tussen pakweg de Spoorstraat en de Laurentiusstraat wordt momenteel niet alleen de straat vernieuwd en deels versmald met een verkeersremmende chicane, ook het groen krijgt een ander, belangrijker aanzien. 

Enkele bomen die minder vitaal zijn, zijn vervangen door nieuwe. Van de 33 bomen die er stonden, zijn er uiteindelijk 20 overgebleven. Tevens zijn er 9 nieuwe bomen, van verschillende soorten, geplant. Ook arriveert binnenkort dé groene blikvanger, een grote boom die vanuit Vortum-Mullem aan de Grotestraat, bij de chicane in het breedste stuk plantsoen, een nieuwe plek krijgt.

Tevens wordt op de voormalige parkeerplaatsen voor de vroegere cafetaria ’t Zwaantje een plantsoen aangelegd, waarin ook een van de nieuwe bomen komt te staan. Bovendien worden in de perkjes langs de straat een verscheidenheid aan bloemen en planten gepoot.

“Zodat er het hele jaar iets bloeit”, weet dorpsraadlid Rein Verhoeven. “Natuurlijk vinden we het jammer dat er een aantal bomen zijn gerooid, want we huldigen als dorpsraad het standpunt: liever een minder vitale boom, dan geen boom. En ook vinden we dat je niet te snel de zaag in een boom moet zetten, maar helaas waren een aantal lindebomen vanwege de slechte staat van de ondergrond te slecht van kwaliteit. Gelukkig zijn ervoor in de plaats een aantal nieuwe bomen geplant. Belangrijk, want we moeten zuinig zijn op ons groen in het dorp. Er wordt immers al genoeg gekapt. En weg is weg.”

Verhoeven is blij dat de dorpsraad en de buurt tijdig aan de bel trokken toen de gemeente dreigde zonder overleg met hen te beginnen met de werkzaamheden. “Er was even onrust, maar dat is vervolgens met enkele goede, constructieve gesprekken opgelost. We hebben als dorpsraad en omwonenden ons zegje kunnen doen over de inrichting tijdens een zoomsessie en op een zaterdagmiddag met twee ambtenaren het gewijzigde plan ter plekke doorgenomen. Dat heeft er mede voor gezorgd dat de straat er minder kaal uit komt te zien dan in de eerste plannen.”

Tevens wordt de verkeersveiligheid aangepakt. “Het wordt vanwege de aanleg van die wegversmalling voor automobilisten in ieder geval lastiger om over de Grotestraat te jagen”, denkt Verhoeven. “Ook dat was al jaren een punt van zorg bij veel dorpsgenoten. Met het huidige plan wordt volgens de gemeente ‘een gesloten beeld’ gecreëerd, er is werk van werk gemaakt. Meerdere speerpunten zijn in een keer onder handen genomen, waaronder de bodeminfiltratie van regenwater. We zijn benieuwd naar het eindresultaat en de reacties vanuit het dorp als de werkzaamheden klaar zijn.”