Het Koningskerkje ontvangt een restauratiesubsidie van 159.358 euro.
Het Koningskerkje ontvangt een restauratiesubsidie van 159.358 euro. Foto: Persfoto

Restauratiesubsidie voor Koningskerkje

Vierlingsbeek

De provincie Noord-Brabant heeft een restauratiesubsidie verleend aan twaalf Brabantse rijksmonumenten, waaronder het Koningskerkje in Vierlingsbeek. De voormalige hervormde kerk aan de Spoorstraat 17 in het hart van het dorp ontvangt 159.358 euro subsidie.

De twaalf Brabantse rijksmonumenten krijgen in totaal bijna 4 miljoen subsidie van de provincie. De subsidie is bedoeld voor restauratie en instandhouding van rijksmonumenten, zoals het vervangen of restaureren van zaken als daken, gevels en ramen.

De provincie wil Brabant ‘voor zoveel mogelijk mensen een fijne en leuke plek laten zijn’, zo meldt ze in een persbericht. ‘Om te wonen, werken en te bezoeken. Het Brabants erfgoed speelt daarbij een belangrijke rol’. “Onze ambitie is dat over 50 jaar de geschiedenis van Brabant nog steeds kan worden doorgegeven aan de volgende generaties”, legt gedeputeerde Stijn Smeulders van Cultuur, Sport, Vrije tijd en Erfgoed uit. “Brabant moet er over 50 jaar zo uitzien dat we de historische verhalen ook kúnnen vertellen. We richten ons daarom op duurzaam behoud van erfgoedcomplexen door herbestemming of restauratie, op de bescherming van collecties, op de beleving van ons cultureel erfgoed en op de verhalen van Brabant.”

De twaalf Brabantse rijksmonumenten die de restauratiesubsidie van de provincie ontvangen, zijn, naast het Koningskerkje, de voormalige parochiekerk Heilige Martelaren van Gorcum in Stampersgat (400.000 euro), het voormalige Kapucijnenklooster in Handel (189.860 euro), Eikenheuvelpaviljoen in Boekel (388.332 euro), Landgoed Haanwijk in Sint-Michielsgestel (400.000 euro), Kruisherenklooster in Sint Agatha (398.857 euro), modelboerderij Lactaria in Stevensbeek (400.000 euro), Villa Bieduinenhof in Putte (400.000 euro), molen De Korenaar in Oirschot (221.146 euro), Processiepark Mariaoord in Ommel (186.900 euro), Stadsklooster San Damiano in ‘s-Hertogenbosch (400.000 euro) en het Gouvernement in Bergen op Zoom (400.000 euro). 

Brabant heeft veel erfgoed, van oude kloosters en fabrieken tot forten en molens. “Dat erfgoed vertelt iets over onze identiteit, maakt ons verleden zichtbaar en verbindt ons er mee. Dat willen we zichtbaar en beleefbaar maken en houden. Daarbij ligt de focus van de provincie op vier verhaallijnen: Religieus Brabant, Bevochten Brabant, Bestuurlijk Brabant en Innovatief Brabant. We investeren juist in erfgoed dat een belangrijke rol speelt in deze verhalen van Brabant. Op deze manier creëren we een divers, aantrekkelijk en beleefbaar aanbod”, besluit gedeputeerde Smeulders.