Bert Moeskops en Bregje van Lieshout, de nummers 2 en 1 van de SP Land van Cuijk.
Bert Moeskops en Bregje van Lieshout, de nummers 2 en 1 van de SP Land van Cuijk. Foto: Persfoto

‘Gemeente is er voor de burgers en niet andersom’

Vierlingsbeek

Op woensdag 24 november worden de gemeenteraadsverkiezingen in het Land van Cuijk gehouden. In aanloop naar deze tussentijdse (herindelings)verkiezingen legt de redactie van www.ilovevierlingsbeekgroeningen.nl een aantal kandidaten van verschillende partijen, maar (natuurlijk) afkomstig uit Vierlingsbeek en Groeningen, een aantal vragen voor. Vandaag Bert Moeskops (62) uit Vierlingsbeek, de nummer twee van de SP. 

Ja, Bert, hoelang ben je al lid van de SP en waarom die keuze? 
“Al een jaar of twintig. Toen ik er eenmaal voor koos lid te worden van een politieke partij spraken de drie kernwaarden van de SP mij erg aan: dat zijn menswaardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit. Dat is nog steeds zo. Dat gekoppeld aan het streven naar de menselijke maat maakt het kader om politiek te bedrijven voor mij, maar ook voor de kiezer, helder.”

Je hebt nooit de behoefte gevoeld om voor een dorpenpartij te kiezen?
“Nee, op basis van mijn vorige antwoord wil ik mij inzetten voor de bewoners van alle 33 kernen in Land van Cuijk. Je zit in de gemeenteraad voor het algemeen belang van de gemeente en haar inwoners en dan moet en mag het niet uitmaken uit welk dorp je komt, of over welke vereniging je het hebt in de gemeenteraad.”

Je staat op plek twee. Lekker hoog, je wilt dus wel raadswerk gaan doen in de nieuwe gemeente? Zo ja, waarom?
“Jazeker, omdat ik eigenlijk vind dat de gemeente veel te groot wordt. Het klinkt tegenstrijdig om dan toch de gemeenteraad in te willen, maar dat is het niet. Het is de eerste vier tot acht jaar namelijk enorm belangrijk dat die 90.000 inwoners zich gehoord voelen en serieus worden genomen. Als oud-wethouder Wijk- en Dorpsraden zal ik daar scherp op zijn. De oude gemeenteraden hebben alvast de term ‘kernendemocratie’ gelanceerd. Dat klinkt mooi, maar het gaat mij om de praktijk.”

Wat zijn jullie speerpunten?
“Op hoofdlijnen zijn dat er vijf: 1. Meer en betaalbare woningen in heel Land van Cuijk, huur en koop. En kopen is ook zelf er in gaan wonen. 2. Duurzaamheid willen wij graag, maar wel betaalbaar voor iedereen. 3. Het schoolzwemmen moet weer in ere worden hersteld. 4. De gemeente moet verantwoord met de ruimte omgaan en groen blijven. 5. Kernendemocratie, klinkt mooi maar moet meer zijn dan wijk- en dorpsraden ambtelijk ondersteunen en een eigen budget geven.”

Wat maakt de SP anders dan andere partijen?
“Er is geen landelijke partij die zo de daad bij het woord voegt - ook lokaal - als het gaat om opkomen voor gerechtvaardigde belangen van mensen. En waarvan bovendien met die drie kernwaarden zó duidelijk is wat je van een partij mag verwachten. Menswaardig, gelijkwaardig en solidair, daar mag de burger ons aan houden bij onze standpunten en stemgedrag.”

De nieuwe gemeente Land van Cuijk telt 33 kernen. Wordt of is dat een probleem, denk je?
“Zoals ik al aangaf ben ik daar best bezorgd over. De inwoners van die kernen en de positie van de wijk- en dorpsraden zijn voor mij een persoonlijk speerpunt de komende jaren.”

Wat vind jij belangrijk? Met andere woorden: waar sta jij voor?
“Voor eerlijke politiek met vertrouwen in onze inwoners. Dat de gemeente er is voor de burgers en niet andersom.”

Wat zou je het liefst anders zien binnen de landelijke en/of lokale politiek?

“Véél minder partijen. Een stuk of vier vijf hoofdstromingen is meer dan genoeg om te kiezen: links, rechts, centrum, centrum-links en centrum-rechts. Meer smaken heb je niet nodig.”

Wat vind je mooi aan of in Vierlingsbeek?
“De vele activiteiten die de gemeenschap organiseert. Heel waardevol voor de inwoners. En natuurlijk de vele mooie plekjes in en om Vierlingsbeek. Bijvoorbeeld de oude boomgaard achter de Schepenbank, de watermolen, de Maas, het rauwe bos achter ‘Adam en Eva’ en dat ikzelf in het buitengebied woon tussen de boeren met fantastische buurtgenoten. Heerlijk!”

En aan of in Groeningen?
“Een intiem klein dorp met een hechte gemeenschap, de Gild. En zeker ook de mooie kapel, waar Diny ‘ja’ tegen mij zei. Voor beiden dorpen gelden natuurlijk de Maasheggen ook.”

Je woont in Vierlingsbeek, waar het MFA wel of niet in de kerk een hot item is. Volg je die discussie? En heb je er een mening over?
“Wie volgt dat niet in Vierlingsbeek? Ik dus ook, op relatieve afstand en zonder enig persoonlijk belang. Groeningen en Vierlingsbeek hebben recht op een fatsoenlijk gemeenschapshuis. De gemeente Boxmeer heeft de kans voorbij laten gaan om het oude gemeentehuis terug te kopen. Dat vind ik jammer. Nu zitten deze dorpen en de politiek met het dilemma Joffershof of MFA. Maar wat het ook wordt, het moet betaalbaar zijn en blijven. Als er eenmaal een keus is gemaakt, dan zullen de inwoners van Vierlingsbeek en Groeningen daar iets moois van maken.”

Wil je nog iets anders kwijt?
“Jazeker. De verkiezingen op 24 november zijn belangrijk voor de nieuwe gemeente, maar belangrijker nog voor de inwoners van die 33 kernen. Prima als mensen niet op de SP stemmen - liever wel natuurlijk - maar ga asjeblieft stemmen mensen!”

Voor meer informatie over SP Land van Cuijk klik hier

Afbeelding