Pieter Jenniskens: "Team Lokaal vindt het heel belangrijk dat er een toekomstbestendig mfa in Vierlingsbeek komt."
Pieter Jenniskens: "Team Lokaal vindt het heel belangrijk dat er een toekomstbestendig mfa in Vierlingsbeek komt." Foto: Persfoto

‘Sinds carrièreswitch is politieke interesse toegenomen’

Vierlingsbeek

Op woensdag 24 november worden de gemeenteraadsverkiezingen in het Land van Cuijk gehouden. In aanloop naar deze tussentijdse (herindelings)verkiezingen legt de redactie van www.ilovevierlingsbeekgroeningen.nl een aantal kandidaten van verschillende partijen, maar (natuurlijk) afkomstig uit Vierlingsbeek en Groeningen, een aantal vragen voor. Vandaag Pieter Jenniskens (48) uit Vierlingsbeek, nummer 45 van de partij Team Lokaal.

Ja, Pieter, waarom ben je politiek actief geworden voor Team Lokaal? 
“Ik ben benaderd door Team Lokaal omdat de partij op zoek was naar iemand die afkomstig was uit Vierlingsbeek en daar ook woonachtig is om zo inzicht te krijgen in wat er in het dorp allemaal reilt en zeilt.”

Was je eerder al lid van een (lokale) partij?
“Ik ben nooit eerder politiek actief geweest, maar dat wil niet zeggen dat ik me er nooit in heb verdiept. Zeker de laatste paar jaar, sinds mijn carrièreswitch, is mijn interesse hierin toegenomen.”

Je was melkveehouder, je bent nu eigenaar van Dutch Dream Cars, een verhuurbedrijf van exclusieve auto’s. Maar heb je ook politieke ambities? Had je niet liever hoger gestaan op de lijst? 
“Ik ben nu iets meer dan een jaar fulltime bezig met Dutch Dream Cars. Een nieuwe onderneming vergt vooral in het begin veel tijd en aandacht voor een goede start om bekendheid te creëren en jezelf in de markt te zetten. De tijd is nu nog niet rijp om mezelf ook politiek te profileren, daar heb ik de tijd nog niet voor. Om politiek vooraanstaand te zijn, zal je van goeden huize moeten komen en moet je daar veel tijd insteken. Die tijd ontbreekt me momenteel nog omdat mijn bedrijf voorrang heeft. Als het zakelijk niet goed loopt, kun je mijns inziens ook de belangen van anderen niet goed behartigen.”

Wat vind je mooi aan of in Vierlingsbeek?
“Vooral het rijke en diverse verenigingsleven, voor jong en oud, met hun vele vrijwilligers. Zelf ben ik in het verleden actief geweest bij de carnavalsvereniging, nu iets meer op de achtergrond als lid van de zittingsavondcommissie, leider bij jeugdteams van Volharding en lid van de sponsorcommissie van Volharding. Het is verbazingwekkend om te zien hoeveel inwoners van Vierlingsbeek op de één of andere manier als vrijwilliger betrokken zijn bij een vereniging. Ik heb vernomen dat er bij verenigingen weleens een ledenstop wordt ingezet omdat het anders niet meer te behappen is vanwege het tekort aan vrijwilligers, dat zie ik in Vierlingsbeek niet snel gebeuren.”

En aan of in Groeningen?
“Groeningen is Groeningen en moet ook zo blijven. Je ziet ook daar dat er veel contact is tussen de inwoners onderling en dat ze van alles organiseren. Natuurlijk zijn ze in Groeningen ook verbonden met Vierlingsbeek vanwege allerlei voorzieningen, maar ze weten altijd wel weer iets ondernemen voor de inwoners zodat ze niet alleen afhankelijk zijn van Vierlingsbeek.”

Kun je binnen Team Lokaal voldoende je ei kwijt als inwoner van Vierlingsbeek? Of maakt lijsttrekker Willy Hendriks de dienst uit?
“Willy is lijsttrekker van Team Lokaal, maar dat wil niet zeggen dat ze alleen de dienst uitmaakt. Anders zouden er ook geen 49 andere kandidaten op de lijst staan. Ze is politiek door de wol geverfd en haar jarenlange ervaring helpt, vooral nu in verkiezingstijd, anderen met politieke ambities. Ze weet wat er speelt in de gemeente Boxmeer. Het is belangrijk dat de diverse belangen die nu nog in Boxmeer spelen goed vertegenwoordigd zijn in de nieuwe gemeente Land van Cuijk. Ik zie haar als de uitgesproken kandidaat daarvoor.”

Wat vind jij belangrijk? Met andere woorden: waar sta jij voor?
“Politieke openheid, toegankelijkheid en eerlijkheid voor iedereen. Het is belangrijk om een toegankelijk klimaat te creëren voor alle inwoners en ondernemers, een gemeente die openstaat voor nieuwe initiatieven en ideeën. Korte lijnen met bestuurlijke instanties om snel de mogelijk en/of onmogelijkheden in kaart te brengen en zo nodig te ondersteunen en advies te geven.”

Wat zou je het liefst anders zien binnen de landelijke en/of lokale politiek?

“Er zijn regels en wetten, maar soms zie je prachtige initiatieven verloren gaan omdat ze volgens de wet niet inpasbaar zijn. Eigenlijk zou er een commissie moeten zijn die juist dit soort initiatieven ter plekke gaat beoordelen. Er worden te veel besluiten genomen vanachter een bureau zonder zelf de situatie te hebben bekeken en met de initiatiefnemer te hebben besproken.”

De nieuwe gemeente Land van Cuijk telt 33 kernen. Wordt of is dat een probleem, denk je?
“Het belangrijkste is dat de kleinere kernen niet worden overspoeld door de grote jongens. Deze kernen moeten vertegenwoordigd worden in de nieuwe gemeente Land van Cuijk. Daarom heeft Team Lokaal ook geprobeerd om vanuit alle kernen een vertegenwoordiger op de kieslijst te plaatsen. De voorzieningen moeten aantrekkelijk blijven zodat er geen leegloop ontstaat. Je ziet nu dat in de buitengebieden veel leegstand ontstaat van voormalige (agrarische) bedrijfsgebouwen. Door de huidige regelgeving is het lastig om daar een nieuwe bestemming voor te krijgen. Hierdoor krijg je een gigantische kapitaalvernietiging omdat bedrijven eigenlijk worden gedwongen naar industrieterreinen te verhuizen. Toch lijkt het mij mogelijk om een nieuwe bestemming op dit soort locaties af te geven. Een goede inpasbaarheid qua groene aanplant, omschakeling van agrarisch naar wonen met een extra beloning door een bouwvergunning te verlenen indien er, agrarische, bebouwing wordt gesloopt.”

Je woont in Vierlingsbeek, waar het mfa wel of niet in de kerk een hot item is. Volg je die discussie? En heb je er een mening over?
“Het mfa in de voormalige Laurentiuskerk is zeker een ‘hot item’ en ook ik volg de discussie. Het is van belang dat er een ruimte komt, een grote zaal, voor toekomstige feesten en evenementen en enkele verenigingen die dadelijk hun plek verliezen bij Concordia. Je ziet nu twee partijen die lijnrecht tegenover elkaar staan. Ik heb begrip voor het standpunt van beide partijen, maar zie liever dat ze gaan samenwerken in plaats van tegenwerken. Om het kerkgebouw te behouden voor de gemeenschap als hét aanzicht van Vierlingsbeek ben ik absoluut voorstander, maar de benodigde investering om alles daar nu te huisvesten is te groot en risicovol om in één keer te doen. Er is ook geschetst door de initiatiefgroep van het nieuwe mfa, dat er in de toekomst iets moet gebeuren met de huidige schoolvoorziening. Dit is absoluut waar, maar is het dan niet wijs om er nu voor te zorgen dat er op korte termijn aanpassingen komen bij Joffershof en de Laurentiuskerk zodat er mogelijkheden ontstaan in de toekomst? Om daarna bij aanpassingen aan het schoolgebouw activiteiten meer te concentreren en vervolgens de kerk verder te ontwikkelen? Een ander knelpunt vind ik op dit moment de verkeerssituatie en parkeervoorzieningen in de kern rondom het Vrijthof. Je ziet nu vaak dagjesmensen die hun auto parkeren op het plein en van daaruit gaan fietsen op de diverse routes rondom Vierlingsbeek en in het Maasheggengebied. Dit in combinatie met het vrachtvervoer van de leveranciers van de plaatselijke supermarkt levert vooral in de weekenden gevaarlijke situaties op. Die zullen alleen maar erger worden indien er meer activiteit plaats gaat vinden in de kern. Ik denk dat er ook gekeken moet worden naar een parkeergelegenheid in het kernrandgebied, bijvoorbeeld achter het kerkhof, speciaal voor dagjesmensen. Dit zou prachtig ingericht kunnen worden. Het past in de landelijke omgeving en er kunnen tevens informatieborden geplaatst worden door de plaatselijke horecaondernemers, waar dagjesmensen bij terugkomst terechtkunnen voor een hapje en een drankje. Hierdoor komt er meer ruimte op het plein. Dat er iets moet gebeuren, is overduidelijk. Wel zet ik mijn vraagtekens bij de haalbaarheid van de gevraagde investering op dit moment. In het uitsmeren in een langetermijnvisie en het doorontwikkelen van het kerkgebouw in de kern zie ik meer heil.”

Wil je nog iets anders kwijt?
“Ik weet dat Team Lokaal het heel belangrijk vindt dat er een toekomstbestendig mfa in Vierlingsbeek komt. Ook hun voorkeur is om de kerk, indien mogelijk, daarvoor in te zetten. Dat is notabene al in 2015 op hun initiatief nader uitgewerkt.  Toen was het financieel helaas niet haalbaar. Of dat nu wel is, zal moeten blijken. De verenigingen en gebruikers moeten er tegen acceptabele huur- en consumptieprijzen  gebruik van kunnen maken. Daarom is het zo belangrijk dat ook iemand uit Vierlingsbeek de belangen kan vertegenwoordigen in Team Lokaal en zo de stem van de inwoners kan laten horen!”