Burgemeester Van Soest overhandigt het jubileumboek aan Mia Verbeeten.
Burgemeester Van Soest overhandigt het jubileumboek aan Mia Verbeeten. Foto: Bas Delhij

Blijfma titel jubileumboek 100 jaar Verbeeten

Vierlingsbeek

Blijfma is de titel van het boek dat ter gelegenheid van het honderdjarig jubileum van supermarkt Verbeeten is geschreven. Het 240 pagina’s tellende boek werd afgelopen zaterdag tijdens een feestelijke bijeenkomst aan familieleden, vrienden, bekenden, relaties en andere genodigden gepresenteerd in Zalencentrum Concordia in Vierlingsbeek. Het eerste exemplaar werd overhandigd aan Mia Verbeeten, de oudste telg van de familie.

De titel Blijfma is een samentreksel van de uitroep ‘Blijf maar’, dat in veel middenstandsgezinnen jarenlang werd gebruikt. Bij de familie Verbeeten dateert het uit de tijd dat de gebroeders Jan en Martien Verbeeten aan het hoofd stonden van de winkel. Zelfbediening was destijds nog niet aan de orde. Hun tien kinderen riepen ‘Blijfma’ als ze door de winkeldeur binnenkwamen en de vaste winkeldeurbel klonk en waarmee werd bedoeld: er hoeft niemand te komen, ik ben het (iemand van de familie dus). Voor de kinderen van Jan en Martien is ‘Blijfma’ altijd een gevleugeld familiegezegde gebleven. 

Het jubileumboek is in nauwe samenwerking met de familie samengesteld door de auteurs Ron Koenen uit Vierlingsbeek en Wim Moorman uit Horst. De twee schreven eerder samen het boek ‘Volharding, dat is onze naam’, dat in 2014 ter gelegenheid van het eeuwfeest van de Vierlingsbeekse werd uitgegeven. Ook voor Blijfma verzorgde Ad Baltussen uit Vierlingsbeek de vormgeving. 

Het boek Blijfma wil door middel van interviews, achtergronden, krantenknipsels en (vaak unieke) foto’s verdeeld over drie periodes (tot 1943, 1944-1971, 1972-2021) overbrengen waarom Verbeeten altijd zo’n bijzondere supermarkt was en nog steeds is. Vanaf het begin was de opzet een visueel en tekstueel aantrekkelijk jubileumboek samen te stellen voor een zo breed mogelijk publiek. Of dat is gelukt, laten de schrijvers graag ter beoordeling aan de lezers over. 

Afgelopen zondag is in de supermarkten van PLUS Vierlingsbeek en PLUS Overloon de nieuwe spaaractie voor Blijfma gestart. Bij elke 10 euro ontvangt de klant een gratis spaarzegel. Bij twintig zegels is de spaarkaart vol en krijgt de klant het jubileumboek geheel gratis. De bonnen kunnen worden verzilverd t/m week 46. Het boek is ook te koop bij boekhandel Van Dinther in Boxmeer. 

Het jubileumboek is gedrukt in full colour op kwaliteitspapier met harde omslag. Tijdens de boekpresentatie ontving supermarkt Verbeeten als kers op de taart van de jubileumviering tevens het predicaat Hofleverancier. 

De moodfilm die Verbeeten vanwege het jubileum maakte, is te zien via de website: www.plusverbeeten.nl

Het jubileumboek van Verbeeten.
Wim Moorman (links), Ad Baltussen en Ron Koenen staken uren in het vervaardigen van het jubileumboek.