De onthulling van het predicaat Hofleverancier door  Piet (links) en Joop Verbeeten.
De onthulling van het predicaat Hofleverancier door Piet (links) en Joop Verbeeten. Foto: Bas Delhij

‘Reuzetrots op eretitel Hofleverancier’

Vierlingsbeek Vierlingsbeek

Het predicaat Hofleverancier wordt bij hoge uitzondering toegekend. Het is echt een eretitel: een hoogstaand kwaliteitskeurmerk en een onderscheidend visitekaartje. En een beetje misleidend, want het betekent niet dat deze bedrijven ook daadwerkelijk aan het hof leveren. “Nee, dat zou natuurlijk helemaal mooi zijn”, zegt Jan Verbeeten, die samen met zijn zus Jolien Verbeeten en achterneef Koen Verstegen de drie PLUS-supermarkten in Vierlingsbeek, Overloon en Tegelen leidt, met een grijns. “Maar helaas woont ons koningspaar niet in de buurt van een van onze drie prachtige supermarkten, haha. Nee, zonder gekheid: de toekenning van het predicaat Hofleverancier is vooral een prachtige erkenning voor ons familiebedrijf.”


Waarom Verbeeten het predictaat heeft aangevraagd? “Vanwege ons honderdjarig jubileum”, legt Jolien Verbeeten uit. “Het begon met een aanvraag bij de gemeente. Uiteindelijk word je op alle mogelijke manieren bevraagd. Het is echt een lang traject. Op het moment dat we eigenlijk dachten dat het niets zou worden, kwam het verlossende bericht dat de toekenning rond was. Helaas kwam dat bericht net te laat voor ons jubileumboek, maar dat maakt ons trotse gevoel er niet minder op.”

Maar Verbeeten bestaat toch al veel langer dan een eeuw? “Klopt”, weet Koen Verstegen. “Alleen is niet bekend hoelang precies. Het oudst bekende schriftelijke document dat het bestaan van een winkel in Vierlingsbeek op naam van de familie Verbeeten aantoont, dateert uit 1846, dit jaar dus 175 jaar geleden. Maar uit datzelfde document blijkt ook dat de winkel op dat moment al bestond. Daarom hebben we voor het jubileumboek de eerste inschrijving in het handelsregister van de Kamer van Koophandel als oprichtingsdatum: 25 mei 1921. Afgelopen mei was dat dus honderd jaar geleden, maar vanwege de huidige coronapandemie hebben we de jubileumviering met een klein halfjaar uitgesteld.”

Zijne Majesteit de Koning kan het predicaat Hofleverancier verlenen aan kleine en middelgrote Nederlandse ondernemingen die een vooraanstaande plaats innemen in de regio en in de branche. De bedrijven moeten minimaal honderd jaar oud zijn en de ondernemer(s) van onbesproken gedrag. “Consumenten verwachten vooral kwaliteit van hofleveranciers”, vertelt Jolien Verbeeten. “Het feit dat we meer dan honderd jaar bestaan en Hofleverancier zijn, zegt absoluut iets over ons bedrijf als betrouwbare partner. Er schuilt een soort van garantie in dat wij onze afspraken in de loop der jaren zullen nakomen. Maar natuurlijk is het moeilijk te meten wat het daadwerkelijk doet.”

Koen Verstegen vervolgt: “Intern zijn we er natuurlijk reuzetrots op. Het straalt af op ons bedrijf en onze medewerkers. Daarom krijgt het schild een mooie, prominente plaats aan onze supermarktgevel aan het Vrijthof in Vierlingsbeek. Want Vierlingsbeek is de plek waar de oorsprong ligt van supermarkt Verbeeten.”