Marc Oudenhoven (links) en Johan Hermanussen (Liberaal LVC) hopen op veel stemmen tijdens de herindelingsverkiezing op woensdag 24 november.
Marc Oudenhoven (links) en Johan Hermanussen (Liberaal LVC) hopen op veel stemmen tijdens de herindelingsverkiezing op woensdag 24 november. Foto: Yvonne Jacobs Fotografie

Bewakers van lokale karakter

Vierlingsbeek

Woningbouw voor iedereen. Het is een van dé speerpunten in het verkiezingsprogramma van Liberaal LVC (Land van Cuijk). “Zeg maar hét speerpunt. Het is een thema waar we echt werk van moeten maken om de leefbaarheid in de dorpen in stand te houden”, zegt Marc Oudenhoven (56), die vanwege de start van de nieuwe gemeente Land van Cuijk op 1 januari 2022 samen met Johan Hermanussen (44) uit Maashees de overstap maakte van Vijf Dorpen Belang/Lijst Overloon (VDB/LO) naar de nieuwe dorpskernenfractie.


Bij die keuze gingen ze niet over één nacht ijs. “Zeker niet”, weet Hermanussen. “VDB/LO is te klein om in de nieuwe fusiegemeente nog een krachtig geluid te laten horen. En dat is wel belangrijk voor de inwoners van dorpen als Vierlingsbeek en Maashees die aan de rand van die nieuwe gemeente liggen. Wij zochten een partij met wortels in de samenleving, een partij die bij Marc en mij past. Dit was voor ons dé voorwaarde omdat we de politiek een lokale kleur willen blijven geven en zeker de belangen van onze achterban willen waarborgen. Dat zijn we aan onze kiezers verplicht.”

Marc Oudenhoven vervolgt. “We hebben heel veel gesprekken gevoerd met andere partijen, maar onze conclusie was duidelijk: met het team van Liberaal LVC klikte het meteen, het is ook de partij met de meeste inhoudelijke en politieke raakvlakken en een open bestuurscultuur: we willen het eigen karakter van de dorpen behouden en vernieuwen samen met de inwoners. Maar belangrijk is bijvoorbeeld ook dat Liberaal LVC een brede achterban heeft in alle dorpen uit de gemeente. Mensen die net als wij met twee poten in de klei staan.”

Johan Hermanussen staat op plek twee van de kandidatenlijst van Liberaal LVC en Marc Oudenhoven op plaats vijf. “Daar spreekt vertrouwen uit”, vindt Oudenhoven. “Maar natuurlijk nemen wij onze jarenlange kennis en ervaring als raadsleden in de gemeente Boxmeer mee. Dat is heel belangrijk voor een nieuwe partij. Johan en ik zullen natuurlijk aan het belang van alle inwoners van de nieuwe gemeente denken, maar met speciale aandacht voor het zuidoostelijk puntje ervan. Want Land van Cuijk is met 33 kernen en 90.000 inwoners natuurlijk een erg grote gemeente. Qua oppervlakte zelfs de grootste van Noord-Brabant.”

De gemeente wordt op 1 januari 2022 ingesteld door een fusie van de gemeenten Boxmeer, Cuijk, Sint Anthonis, Mill en Sint Hubert en Grave. De zogenaamde herindelingsverkiezing vindt plaats op woensdag 24 november. Hermanussen, eigenaar van een handelskwekerij, en ondernemer Oudenhoven hebben in november alle kans om als raadslid te worden gekozen in de nieuwe gemeenteraad. “Maar dat bepaalt de kiezer natuurlijk”, zegt Hermanussen met een lach. “Dat gebeurt alleen als wij voldoende stemmen krijgen. Bij Liberaal Land van Cuijk bepaalt de kiezer wie er in de gemeenteraad komt. Zo wordt er recht gedaan aan de democratie. Andere partijen gaan daar anders mee om. Persoonlijke stemmen voor de kandidaten zijn bij deze verkiezingen dus superbelangrijk. Zeker ook om de belangen van Vierlingsbeek, Maashees Groeningen, Holthees, Vortum-Mullem en Overloon te verdedigen. Want die dorpen moeten niet aan de laatste mem hangen. Letterlijk iedere stem telt.”

Betaalbare huisvesting voor iedereen is, zoals eerder gemeld, een van de thema’s die de twee warm omarmen. “Sterker nog, op dat gebied moeten écht forse stappen worden gezet”, vindt Oudenhoven. “Want de woningmarkt zit muurvast, ook in dorpen als Vierlingsbeek en Maashees. Wij willen dat daar in de nieuwe gemeente vanaf dag één werk van wordt gemaakt. In de gemeente Boxmeer kwam dat actieve grondbeleid door passiviteit niet van de grond, wat leidde en leidt tot absurde en onnodige vertragingen van bouwprojecten. Wij willen dat daar iemand met kennis van zaken voor wordt aangenomen, een specialist, niet een ambtenaar die het erbij doet. Woningnood is met name een jongerenprobleem. De jongeren zijn het kind van de rekening en wij gunnen hen een betere start, zodat ook ouders die dat willen makkelijker aan een nieuw woninghoofdstuk kunnen beginnen. Die doorstroming op de huizenmarkt is zo belangrijk. Een goede en betaalbare woning is cruciaal voor de bestaanszekerheid van mensen.”

En voor de leefbaarheid in dorpen als Vierlingsbeek en Maashees. Net als het behoud van de basisscholen en voorzieningen als een gemeenschapshuis. “We hebben in de coronaperiode wel gemerkt hoe belangrijk dat sociale aspect voor mensen is”, weet Hermanussen. “Het zijn centra waar mensen elkaar ontmoeten. Als we worden gekozen, zullen we er als raadsleden voor waken dat die voorzieningen én het verenigingsleven alle aandacht en steun krijgen. Dat hebben we in de gemeente Boxmeer ook gedaan, en dat gaan we tussen al die andere partijen in de nieuwe gemeente Land van Cuijk ook zeker doen.” Oudenhoven besluit. “Onafhankelijk, zonder landelijke partijbelangen, als bewakers van het lokale karakter.”

Voor tv-verkiezingsspot Marc Oudenhoven, klik hier.  

Voor verkiezingsspot Johan Hermanussen, klik hier.

Voor informatie over Liberaal LVC, klik hier. 

Voor meer informatie:
Marc Oudenhoven, telefoon: 06-22201989, e-mail marc.oudenhoven@mar-oil.nl of Johan Hermanussen, telefoon: 06-51283831, e-mail jhermanussen@hotmail.com, liberaal-lvc.nl/