Volharding ligt op titelkoers: de roodwitten wonnen zondag met 1-3 van Emplina
Volharding ligt op titelkoers: de roodwitten wonnen zondag met 1-3 van Emplina Foto: depositphotos

Koploper Volharding wint met tien man en doet goede zaken

Sport

Het gaat er steeds beter uitzien voor Volharding in de strijd om de titel in de tweede klasse F. Zelf wonnen de roodwitten op bezoek bij de nummer drie in de stand Emplina met 1-3. De grootste concurrent -nummer twee op de ranglijst SVSSS- speelde zondag thuis met 1-1 gelijk tegen middenmoter Helvoirt. Met nog zes duels te gaan staat Volharding nu zes punten los van SVSSS.

De overwinning van Volharding was een geweldige teamprestatie en kwam op een bijzonder knappe wijze tot stand. De Vierlingsbekenaren speelden namelijk ruim vijfentwintig minuten met een man minder na een rode kaart voor keeper Bono Barten. Die belette op onreglementaire wijze een doorgebroken tegenstander het scoren. Op dat moment leidde de Soetendaal-bewoners met 0-1. Uit de toegekende vrije trap werd tot overmaat van ramp ook nog de 1-1 binnen geschoten, maar Volharding toonde ultieme veerkracht en scoorde met een man minder nog twee goals. Dat leverde wederom drie punten op voor de equipe van trainer Johan Vullings.

Emplina had de nodige afwezigen zondagmiddag en dat noopte trainer Jeroen van Bezouwen om de middenvelders Bas de Boer en Martijn van Helvoort achterin te posteren, hoewel zijn voorkeur uitgaat naar een 4-3-3 speelwijze. Net als vorige week kwam Volharding alweer snel op voorsprong. Ditmaal kon na tien minuten de vlag al uit. Een gekraakte voorzet van Vincent Buijssen belandde bij de tweede paal bij Melvin de Klijn en die had geen enkele moeite om zijn zevende treffer van het seizoen binnen te tikken: 0-1. Na een klein half uur kreeg Volharding een uitstekende mogelijkheid om de stand te verdubbelen. Een fraaie aanval via Vincent Buijssen, Mark Blenckers en Rens ten Brinke werd door laatstgenoemde over het doel gewerkt. De thuisclub kwam niet verder dan wat pogingen van afstand. Op slag van rust had Melvin de Klijn zijn achtste treffer van het seizoen moeten maken. Na een fraaie één-twee-combinatie met Rens ten Brinke schoot de centrumspits de bal vrij voor Emplina-goalie Rick Schouten echter naast de voor hem verkeerde kant van de paal.

De gastheren uit Empel begonnen wat energieker aan de tweede helft, zonder dat dit tot echt grote kansen leidde. Toch had Volharding gewaarschuwd moeten zijn nadat Teun Jakobs de bal uit de doelmond weg moest halen na één van de zeldzame missers in de Volharding-defensie. In de 64e minuut ging het fout voor de bezoekers. Uit een diepe bal van Emplina van achteruit kon Teun de Bresser alleen op het Volharding-doel afgaan. Doelman Bono Barten kwam uit en belette De Bresser op onreglementaire wijze de doorgang. De pas 21-jarige scheidsrechter Vince Smits kon niets anders doen dan Barten de rode kaart tonen.

Dit betekende dat jeugdkeeper Jelle Stevens (18) als vervanger binnen het veld kwam en zijn debuut mocht maken voor de hoofdmacht van de Bekenaren. Doelpuntenmaker De Klijn moest voor hem plaatsmaken. Het eerste wat Stevens moest doen, was de bal uit het net halen. De door Bono Barten veroorzaakte vrije trap werd namelijk raak geschoten door Olav van Boxtel: 1-1. Het leek daarna een lastig verhaal te worden voor Volharding met een numerieke minderheid, maar niets bleek minder waar. De roodwitten gingen 4-4-1 spelen en dat pakte uitstekend uit. Vier minuten na de gelijkmaker nam Volharding opnieuw de leiding. Teun Jakobs stuurde Vincent Buijssen diep en die liet Schouten vervolgens kansloos: 1-2. Het betekende voor Buijssen zijn achttiende competitietreffer van het seizoen. Jelle Stevens had daarna - bijgestaan door het solide en vertrouwensvolle verdedigingscentrum Nino Janssen en Tom Kessels - een tweetal prima reddingen in petto en ook zijn verre uittrappen zorgden voor veel gevaar.

Zo kon de eveneens ingevallen Stijn van de Broek alleen door richting Schouten, maar de hoek was te scherp voor de aanvaller uit Sint Anthonis. Diezelfde Van den Broek was ook heel belangrijk bij de bevrijdende derde goal. Hij speelde captain Mark Blenckers perfect vrij in de extra tijd. De 36-jarige spelmaker kapte Schouten tot tweemaal toe uit en bepaalde de eindstand op 1-3. De geboren en getogen Vierlingsbekenaar (ondanks zijn leeftijd de meest fitte van het hele stel, red.) werd na zijn doelpunt bedolven onder zijn teamgenoten alsof het kampioenschap al binnen was. Zover is het echter nog niet, maar Volharding lijkt inmiddels een heel eind op weg om na 2016 wederom de titel te grijpen in 2022. Nog zes duels te gaan voor de Bekenaren, te beginnen komende zondag thuis tegen hekkensluiter Venhorst.

Emplina - Volharding: 1-3 (0-1).

Karakteristieken:
scheidsrechter: Vince Smits (Berlicum)
10e min. 0-1 Melvin de Klijn, 66e min. 1-1 Olav van Boxtel, 70e min. 1-2 Vincent Buijssen,93e min. 1-3 Mark Blenckers.
Toeschouwers: 150.
Gele kaarten: Bas Mol en Teun de Bresser (beiden Emplina); Nino Janssen (Volharding). Rode kaart: 64. Bono Barten (Volharding) vanwege het onreglementair tegenhouden van een doorgebroken tegenstander in scoringspositie

Opstelling Volharding: Bono Barten; Jordy de Klijn (78. Driek van den Beuken), Nino Janssen, Tom Kessels, Teun Jakobs; Brent Achten, Mark Blenckers, Rens ten Brinke; Tim Martens (25. Luuk Rühl), Melvin de Klijn (65. Jelle Stevens), Vincent Buijssen (78. Stijn van den Broek).