Dansvereniging De Bekse Klinkertjes wenst iedereen fijne feestdagen.
Dansvereniging De Bekse Klinkertjes wenst iedereen fijne feestdagen. Eigen foto

‘Dansen kun je altijd en overal’

Sport

De Bekse Klinkertjes is een van de vele verenigingen die in Vierlingsbeek actief zijn. De dansvereniging bestaat uit leden van 5 t/m 25 jaar uit Vierlingsbeek, Groeningen, Holthees, Maashees, Stevensbeek, Ledeacker, Venray, Vortum-Mullem en zelfs uit Deventer. Saskia Weijmans is zowel secretaris als trainster van de club. Ze ging graag in op het aanbod van onze redactie om haar vereniging op deze website te promoten.

Ja, Saskia. Hoe is het met De Bekse Klinkertjes in coronatijd?
“Corona heeft al veel roet in het eten gegooid de afgelopen 1,5 jaar. De danssport is erop gericht om in de maanden november tot en met april/mei aan wedstrijden mee te doen en juist in deze periode stak het virus de kop op. In 2020 zouden we de organisator zijn van de Europese kampioenschappen. We hebben dit vol goede moed nog een jaar opgeschoven als organisator, maar kostentechnisch was het gewoon niet haalbaar om nog naar 2022 vooruit te kijken. Gelukkig blijft de EK nog wel in Nederland, maar heeft Dance Team Nistelrode de organisatie op zich genomen. We hopen van harte dat het door mag gaan. En ook alle andere wedstrijden die nog gepland staan van januari t/m mei 2022.”

Dansen jullie door?
“Vanaf het moment dat we in maart 2020 in lockdown kwamen, hebben we de trainingen online voortgezet. Dit was in het begin lastig en wennen. Op afstand met de danssport bezig zijn, is eigenlijk niet te doen. Denk bijvoorbeeld aan het synchroondansen. Met enige vertraging in de lijnen is dit al niet te beoordelen. Het belangrijkste was echter het binden en blijven binden van onze leden en ze niet stil laten staan. Vanaf het moment dat we weer langzaam met elkaar mochten sporten, maar alleen in de buitenlucht, hebben we dankbaar gebruikgemaakt van de sportvelden van Volharding. Ondertussen was een nieuw seizoen aangebroken en werden nieuwe dansen aangeleerd. Op naar een nieuw seizoen. We mochten in juli 2020 zelfs weer binnen trainen en tot eind september hebben we gedacht dat we weer op toernooi zouden mogen. Helaas kwamen we opnieuw in een lockdown en is uiteindelijk het seizoen 2020-2021 ook helemaal uitgevallen.”

Toch ontbrak het de trainsters en leden niet aan motivatie om door te gaan en te blijven dansen?

“Nee, we hebben alle mogelijkheden aangepakt om te kunnen blijven trainen. We zijn in de schuur geweest op de boerderijen van de families Jans en Arts, beide lid van ons, in respectievelijk Stevensbeek en Overloon, we hebben op het voetbalveld gestaan en mochten gebruikmaken van de loods van de familie Van Rens. Ontzettend dankbaar zijn we dat we op deze manier in de buitenlucht en, wanneer het moest, op 1,5 meter konden trainen. Was dit ideaal? Nee! We moesten heel erg opletten, dat er door de kou geen blessures ontstonden. We zijn toch met een sport bezig, waar lenigheid bij vereist is. Het terugkomen in de trainingszalen was enorm fijn. Na de zomervakantie konden we ons dan ook eindelijk volledig richten op het toernooiseizoen. Velen van ons waren ondertussen gevaccineerd of hadden het virus reeds onder de leden gehad. We hadden onze try-out gepland voor 17 december en het eerste toernooi zou plaatsvinden op 12 december. We weten allemaal wat het virus opnieuw met ons deed. Nu waren het de jongsten van onze vereniging, die zo goed als allemaal in quarantaine moesten, waardoor trainingen wederom niet door konden gaan. De oudsten, de jeugd- en hoofdklasse, hadden zich ingeschreven voor het toernooi op 12 december. De aanloop daarnaartoe was vanaf 7 december extra spannend, want wegens het tijdslot konden we maar één keer trainen in de week, waar we normaliter twee keer trainen. Maar we zijn ontzettend blij dat deze twee groepen er wel klaar voor waren en dat we ze na bijna twee jaar in ieder geval één keer op het podium hebben kunnen zetten. Het gevoel dat dit misschien hun enige kans zou zijn dit jaar was niet geheel onterecht…. Dat de try-out op de 17e niet door is gegaan, zal geen verrassing zijn.”

Waar dansen jullie altijd? In welke zaal?
“Wij trainen in Joffershof in Vierlingsbeek en in Plein 27 in Maashees. Wij bezetten deze zalen dagelijks van gemiddeld 17.30-21.00 uur.”

Hoeveel leden hebben jullie precies?
“Op dit moment hebben we 42 leden.”

Zijn dat allemaal meiden? Of hebben jullie ook jongens als lid?
“We hebben nu alleen meiden als lid. We hebben in het verleden wel jongens als lid gehad. Dit is ontzettend leuk en geeft ook een heel andere energie aan een groep.”

Wat is er zo leuk aan dansen?
“Bewegen op muziek is van alle tijden, alle culturen en alle leeftijden. Dansen kun je altijd en overal. Wat het dansen in deze vorm zo leuk maakt is de combinatie van kracht, conditie en lenigheid die verwerkt wordt in een dans die als team ten tonele gebracht wordt. Daarnaast is het wedstrijdelement ook heel bepalend voor deze sport. Prestaties worden gemeten met tegenstanders en juryrapporten worden geanalyseerd. We hebben de toernooien dan ook heel erg gemist. Die geven ons echt dat extra zetje aan motivatie.”

En aan De Bekse Klinkertjes als club?
“Als vereniging zijn we heel hecht. Het bestuur staat in nauw contact met de trainsters, zodat lijnen kort blijven als het gaat om organisatorische zaken. Het trainsterskorps is verdeeld over de verschillende groepen. Natuurlijk moet er hard gewerkt worden, maar we proberen met de meiden ook veel plezier te maken. Tijdens de trainingen is er altijd tijd voor een spelletje bij de kleinste en een lolletje bij de oudere leden. Ondanks dat de leden uit verschillende hoeken komen, voelt iedereen zich welkom binnen de groep. In normale tijden organiseren we jaarlijks een danskamp voor alle leden en er worden ook regelmatig uitjes per groep georganiseerd.”

Nemen jullie ook deel aan toernooien? Ook internationaal?
“Zoals eerder al aangegeven zijn wij als Bekse Klinkertjes bezig met een wedstrijdsport. Wij gaan negen tot tien keer per dansseizoen op toernooi. Dit zijn de toernooien die georganiseerd worden door lid-verenigingen van NDO, de Nederlandse Danssport Organisatie. Binnen EFDO, de Europese Federatie Danssport Organisatie, worden ook wedstrijden georganiseerd op internationaal niveau, nog voor dat de Europese kampioenschappen worden gehouden. In het laatste wedstrijdseizoen 2019/2020 is onze jeugdgroep naar België afgereisd voor een IT, een internationaal toernooi, en heeft daar de tweede plaats in de wacht gesleept.”

Ben jij de enige trainster van de vereniging?
“Nee, zeker niet. Gelukkig word ik ondersteund door nog tien andere trainsters: Henriette van Rosmalen, Jolijn van Rosmalen, Elke Houben, Stephanie Henssen, Janne Hermens, Lisanne Rijs, Willemien Geurts, Emmie Geurts, Larissa Janssen en Rachel van den Enden. Alle trainsters zijn verdeeld over de groepen, duo’s en solo’s die we hebben binnen onze vereniging. We hebben er ook bewust voor gekozen om twee trainsters per groep aan te wijzen, om de continuïteit te waarborgen. Zoals al in eerdere berichtgeving is verteld, zijn drie trainsters dit jaar geslaagd voor hun examen. Zij zijn als derde trainster bij een groep gevoegd, om te leren en te observeren.”

Willen jullie nog verder groeien als vereniging?
“Wij hebben altijd ruimte voor nieuwe leden. Op dit moment is onze miniorengroep erg klein. Zij zijn met vijf kindjes. Om aan wedstrijden mee te kunnen doen, heeft een groep een minimumaantal nodig van zes. We zouden het dan ook heel leuk vinden om hier aanvulling in te krijgen. Groei past ook binnen ons trainsterskorps, aangezien de nieuwe trainsters nu nog bijspringen, maar volgend seizoen zelfstandig mogen lesgeven.”

Wil je nog iets kwijt?
“We horen nog weleens dat er veel gevraagd wordt van onze leden en hun ouders. We organiseren net als de meeste verenigingen acties, zoals de kerststerrenactie en we vragen onze leden om loten te verkopen voor de Grote Clubactie. Daarnaast zijn er tot maximaal  tien toernooien per jaar waarvoor vervoer wordt gevraagd om de leden op locatie te krijgen. Omdat de wedstrijdperiode uit een relatief kort tijdsbestek bestaat, wekt dit de indruk dat ouders ‘elke zondag’ weg zijn.  Wij hopen dat we dit imago hebben kunnen wegnemen, want in de periode mei tot en met oktober zijn alle weekenden vrij.”

Als kinderen lid willen worden, wat kunnen ze dan het beste doen?
“Ze kunnen altijd contact opnemen via secretariaatbekseklinkertjes@gmail.com of het contactformulier invullen op onze website voor een kennismakingsles: www.bekseklinkertjes.weebly.com/aanmelding-kennismakingsles.html. Ook organiseren wij een open training in samenwerking met Sjors Sportief op woensdag 11 mei 2022.”