Niels Huibers: "Ik hou echt van diepe zandbanen."
Niels Huibers: "Ik hou echt van diepe zandbanen." Foto: Persfoto

‘Jeffrey Herlings grootste held’

Sport

Het einde van het jaar 2021 nadert. Ook voor Niels Huibers, een van de talentrijke sporters die Vierlingsbeek en Groeningen rijk zijn. Hoe is zijn seizoen verlopen? En wat is zijn doel in het jaar 2022? Onze redactie wilde dat (en meer) aan de vooravond van Kerstmis van de 18-jarige Groeningse motorcrosser weten

Ja, Niels, hoe is je seizoen verlopen? Ben je tevreden?
“Het jaar is wisselvallig gelopen. De eerste wedstrijd in Geldermalsen ging meteen al hartstikke slecht. Op een ontzettend hard circuit, wat ik ontzettend lastig vind, werd ik 21e. Daar was ik erg teleurgesteld over. Bij de tweede wedstrijd, op mijn thuisbaan in Overloon, ging het al iets beter. Daar werd ik in de totaalscore 15e. Vanaf de derde wedstrijd in Berghem ging het gelukkig steeds beter. Daar werd ik 14e. En bij de vijfde wedstrijd in Groesbeek kregen we een hele zware, natte wedstrijd voor de kiezen. Daar ben ik ondanks een kapotte bril toch nog negende geworden onder deze lastige omstandigheden en dus zonder bril. Maar gelukkig gingen de laatste twee wedstrijden eindelijk goed, naar mijn verwachting. Maar al met al ben ik toch zeer tevreden over dit jaar.”

Wat was het hoogtepunt?
“De wedstrijd van Motorsport Organisatie Nederland, de MON, in Horst. Daar reed ik bijna de hele manche op de zevende plek, maar werd ik helaas door wat pech uiteindelijk dertiende. Maar daar heb ik wel super gereden!”

En het dieptepunt?
“De MON-Deurne. Ik reed op een fantastische zevende plaats, maar na een harde val lag ik twee minuten plat op de grond. Daarna ben ik wel weer op de motor gestapt en van plek 46 naar plek 26 gereden.”

Heb je als motorcrosser ook last gehad van corona? Zijn er wedstrijden afgelast bijvoorbeeld?
“Helaas wel, er zijn veel wedstrijden afgelast. We konden ook pas eind september beginnen in plaats van in  februari.”

In welke klasse kom je momenteel uit en blijf je daar ook komend jaar in rijden?
“MX2 Junioren, daarin zal ik ook in 2022 van start gaan bij de MON.”

Welke merk motor heb je? En is dat ook je droommotor?
“Ik rij op een KTM SX 250 2takt. Ik heb mijn motor helemaal naar mijn wensen gemaakt. Met een prachtige stickerset, een speciaal zadel, andere wielen, een speciaal stuur en een ander uitlaatsysteem.”

Wat is er nou leuk aan motorcross? Je wordt er zo vies van en kunt hard vallen, toch?
“De adrenaline... de start vind ik leuk, het hard door de bochten gaan, vooral het springen, al het zand dat overal heen vliegt. Natuurlijk zijn er ook mindere punten. Het vallen, het verliezen en het uitvallen door motorische problemen zijn heel erg zuur.”

Heb je een voorbeeld, een motorheld, in wiens voetsporen je graag zou treden?

“Ik heb meerdere helden, maar mijn grootste held is Jeffrey Herlings. Hij is vijf keer wereldkampioen en een van de beste motorcrossers aller tijden. En hij is ook nog eens een Brabander!”

Ben jij een droogzandcoureur, of cross je liever in de modder?
“Ik hou echt van diepe, zware zandbanen. Maar wel banen die droog zijn. Dus niet van modderbanen of harde circuits.”

Hoeveel uur in de week train je ongeveer? En waar?
“In de winter rij ik één per week als het weer het toelaat. Dat is dan meestal gewoon een hele middag. In de zomer hebben we vaak wedstrijden, dus dan train ik, als dat uitkomt, op dinsdag- of woensdagavonden en rij ik op zondag wedstrijden. Daar ben je een hele zondag mee kwijt: voor drie keer twintig minuten wedstrijd, waarvan twee manches en één tijdtraining.”

Is je sport goed te combineren met je school? Welke studie doe je?
“Mijn sport is goed te combineren omdat ik op zondags meestal cross. Ik zit in Tilburg op school en ik volg de opleiding Sign maker niveau4, dat is gericht op reclame en vormgeving. Ik ontwerp zelf ook mijn crosskleding en stickersets en vind dat ontzettend leuk om te doen.”

Wil je later prof worden?
“Dat was vroeger wel een droom, maar soms moet je reëel zijn: dat gaat ‘m niet worden, haha. Voor mij blijft het een hobby en daar geniet ik samen met mijn vader met tweehonderd procent van.”

Van wie heb je het crosstalent? Was je vader Huub ook motorcrosser?
“Mijn vader wilde vroeger wel graag crossen, maar mocht dat nooit van opa en oma. Alles wat ik in die zes jaar geleerd heb, heb ik geleerd dankzij papa en op de trainingsavonden van MC Deurne. Die werden verzorgd door Erwin Robins. En veel mensen om mij heen hebben mij geholpen. Maar ik heb het crossen vooral geleerd door steeds mijn grenzen te verleggen en door de trainingen op de trainingsavonden.”

Wat zijn jouw sterke punten als motorcrosser?
“ik kan goed starten, knippen en gaten rijden en ik ben erg goed op, vooral zware, zandbanen.”

Motorcross is een dure sport. Betaal je je sport met het werken op de Ezelgasterij van je ouders in Groeningen? Of heb je ook sponsoren? Je mag ze best noemen.
“Mijn ouders betalen een heel groot deel. Verder moet ik thuis wel helpen op de Ezelgasterij, zodat pap en mam voor hun hulp uiteraard ook iets terugkrijgen. Ook mijn vriendin helpt tijdens de crosswedstrijden mee, zodat mijn brillen weer schoon zijn en mijn helm weer fris is. Mijn sponsoren zijn Klinkerboerderij.nl, De Schutkooi, De Ezelgasterij, Autobedrijf Harm Martens, Weijenberg Holthees, Pakhuus Peeters, Boomkwekerij De Schans, NH DSGN en VD Laar racing.”

Wat is je doel voor komend seizoen?
“Top 10 bij de MX2 Junioren.”

Het is bijna Kerstmis. Wat ga jij doen tijdens de kerstdagen?
“Natuurlijk kerst vieren met de familie als dat kan en mag vanwege de coronaregels. En ik probeer te blijven trainen tijdens de kerstvakantie en de rest van de winterperiode.”

Wil je nog iets zeggen tegen onze lezers?
“Ik hoop dat jullie genoten van mijn stukje. Ik hoop dat jullie net zoveel genoten hebben van mijn stukje als ik geniet van mijn mooie sport. Willen jullie nou meer van mijn resultaten zien, volg me dan op Facebook.”

Niels Huibers houdt ook van het springen tijdens een motorcross.