Via Romana, een fietsroute van bijna 250 kilometer langs restanten van de Romeinse geschiedenis, bestaat dertig jaar.
Via Romana, een fietsroute van bijna 250 kilometer langs restanten van de Romeinse geschiedenis, bestaat dertig jaar. Foto: Persfoto

Via Romana viert jubileum

Regio

Van 3 tot 18 september worden - letterlijk - de spotlights gezet op de Via Romana, een fietsroute van bijna 250 kilometer langs restanten van de Romeinse geschiedenis in Nederland en Duitsland. De route bestaat 30 jaar en loopt ook, voor een klein deel, door het Land van Cuijk. De fietsers steken bij Linden de brug over en gaan via de Kraaijenbergse Plassen naar Cuijk. Daar wordt de oversteek over de Maas naar Limburg gemaakt.

Tijdens het jubileumprogramma worden Romeinse bezienswaardigheden langs de route uitgelicht. Zoals het Museum Ceuclum in Cuijk, dat van dinsdag tot en met zondag van 13.30 uur tot 16.30 uur kan worden bezocht. Dan kan ook de toren worden beklommen en van het uitzicht worden genoten.

Verder is het Archeologisch Museum in Maasstraat geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur. In het museum kan dan de tijdelijke tentoonstelling over de Romeinse weg door het Land van Cuijk worden bekeken.

Bij Bistro Romein aan het Water aan de Hardweg in Linden staan van 3 tot 18 september vitrines opgesteld met Romeinse vondsten uit de omgeving.