Op vliegbasis Volkel landen donderdag de eerste vier F-35's die daar worden gestationeerd.
Op vliegbasis Volkel landen donderdag de eerste vier F-35's die daar worden gestationeerd. Foto: Defensie

Eerste vier F-35’s landen met flyby op Volkel

Regio

Mensen die nieuwsgierig zijn naar de herrie die een F-35 produceert, kunnen dat donderdag 30 juni met eigen oren waarnemen bij vliegbasis Volkel. Daar landen rond 15.40 uur de eerste vier F-35’s die daar worden gestationeerd.

Voordat ze, na een voorbereiding van vijf jaar op 30 juni, landen maken ze een zogenoemde flyby, een overvlucht. Later dit jaar volgen nog zes F-35’s die op de Brabantse vliegbasis een plek krijgen. De toestellen voor Volkel worden ingedeeld bij het 313 squadron dat sinds begin dit jaar op vliegbasis Leeuwarden gestationeerd was om te leren werken met het moderne gevechtsvliegtuig.

Op deze manier maakt het 313 squadron een vliegende start en kan er meteen samen met de al aanwezige F-16’s vanaf vliegbasis Volkel getraind worden, zo meldt het ministerie van Defensie weten. De F-16 blijft nog twee jaar vliegen vanaf vliegbasis Volkel, totdat de F-35 alle taken heeft overgenomen.

De oprichtingsceremonie van het squadron vindt donderdagmiddag op vliegbasis Volkel plaats en is alleen toegankelijk voor genodigden. Omroep Brabant zendt vanaf 15.00 uur een live-verslag uit van de aankomst van de F-35 door middel van een livestream.

De flyby van de vier F-35’s is natuurlijk wel zichtbaar buiten de vliegbasis Volkel. Defensie wil de slapende vliegbasis De Peel bij Vredepeel ook geschikt maken voor de F-35. De eerste toestellen zouden daar in 2024 moeten landen.