Op 1 juli wordt in heel Nederland naar nachtvlinders gekeken.
Op 1 juli wordt in heel Nederland naar nachtvlinders gekeken. Foto: Persfoto IVN De Maasvallei.

Nachtvlinders in de schijnwerpers

Regio

Tijdens de Nationale NachtvlinderNacht, dit jaar op 1 juli, wordt in heel Nederland naar nachtvlinders gekeken.

Als je nachtvlinders zegt, denken de meeste mensen aan motten. Die eten toch van je kleding? Maak je niet ongerust, dit geldt maar voor enkele van de ongeveer 2400 soorten die in ons land voorkomen. De hele nacht rond buitenverlichting vliegend dan? Ja, daar kun je ze zeker aantreffen. Naast lampen is ‘smeer’ ook een middel waar nachtvlinders op afkomen.

Met deze lokmethodes wordt een klein beetje zichtbaar hoeveel verschillende nachtvlinders er zijn. Behalve veel bruin en grijzig gekleurde nachtvlinders zijn er ook veel soorten met opvallende kleuren. Daarnaast is er een grote diversiteit aan tekening en vorm. Zelfs de antennes zien er verschillend uit.

Tijdens deze avond proberen de aanwezigen alle gelokte nachtvlinders op naam te brengen. De gidsen vertellen waaraan je kunt zien om welke soort het gaat. De activiteit vindt plaats op het erf van De Schutkooi (Veerweg 3, Vortum-Mullem), waar IVN De Maasvallei al jaren nachtvlinders monitort. Bij De Schutkooi is ook een vlinderroute, waar de dagvlinders worden geteld. De start is om 22.00 uur en duurt ongeveer twee uur. Tijdens de avond is er koffie/thee waarvoor een vrijwillige bijdrage wordt gevraagd.

Aanmelden bij Angeline Aben, telefoon 0485-383207, of e-mail ivndemaasvallei_educatie@outlook.com. Als het regent, wordt de avond afgelast. Dan vliegen er geen of nauwelijks nachtvlinders. Nieuwsgierig geworden? Kom naar Vortum en zoek mee naar lieveling, appeltak en agaatvlinder.