Op het vernieuwde dorpsplein vindt op zondag 5 juni een actiedag voor de aanschaf van een rolstoelauto plaats.
Op het vernieuwde dorpsplein vindt op zondag 5 juni een actiedag voor de aanschaf van een rolstoelauto plaats. Foto: Persfoto

Maashees in actie voor rolstoelauto

Regio

Mobiliteit is een groot goed. Het is makkelijk dat je ergens naartoe kunt wandelen, de fiets kunt pakken of de auto. Dit zijn allemaal zaken die voor de meeste mensen vanzelfsprekend zijn.

Maar dit geldt niet voor iedereen. Degenen die in een rolstoel zitten, worden behoorlijk beperkt in hun mobiliteit en vrijheid. Korte afstanden zijn nog wel af te leggen, maar als het grote afstanden zijn, wordt dit al een stuk lastiger. Je kunt een busje huren, een (rolstoel)taxi nemen of je kunt met heel veel moeite vanuit de rolstoel in de auto komen. We zien dit vaak met lede ogen aan.

Daarom heeft met een groepje mensen uit Maashees een actie bedacht. ‘In samenwerking met Dorpsraad Maashees (Stichting Promotie Maashees) zijn we voornemens om een actie te gaan houden’, zo melden ze aan onze redactie. ‘Deze actie kan gezien worden als de opvolger van de duofiets (het geld hiervoor is bijna bij elkaar). We willen geld in gaan zamelen om een auto te kopen voor het dorp, die zo ingericht kan worden, dat degene met een rolstoel van achter uit de auto ingereden kan worden. De rolstoelgebruiker kan deze auto niet zelf besturen, daar is nog wel iemand anders voor nodig, maar dit zal de mobiliteit en vrijheid van de rolstoelgebruiker behoorlijk verbeteren. Deze rolstoelauto is te besturen als een gewone auto en zal voor iedere rolstoelgebruiker in het dorp beschikbaar zijn. We gaan sowieso bedrijven aanschrijven om dit initiatief te steunen. Verder gaan we in mei fondsen aanschrijven, zoals het Oranjefonds, VSB fonds en de gemeente Land van Cuijk’. 

Maar ook de inwoners van Maashees kunnen een bijdrage leveren. Op zondag 5 juni (eerste pinksterdag) wordt het nieuwe plein vanaf 16.00 uur geopend met een sterkste man-/ groepswedstrijd. Daarna start een dorpsbarbecue en na dit eetfestijn wordt er nog een diensten- en goederenveiling georganiseerd. Een dj zorgt voor de muzikale afsluiting van het aansluitende feest. Alle opbrengsten gaan naar deze actie.

Afhankelijk van het bedrag dat de actie oplevert, wordt er een goede, gebruiksvriendelijke auto gekocht. Die wordt na de zomervakantie gepresenteerd. Een nieuwe rolstoelauto kost ongeveer 40.000 euro. Een bedrag overmaken kan op bankrekeningnummer NL75RABO0105874302 t.n.v. Stichting promotie Maashees o.v.v. Rolstoelauto. Verdere mededelingen rond deze actie worden via de website van dorpsraad Maashees bekendgemaakt. Hierop komt ook op te staan hoe belangstellenden zich kunnen aanmelden voor de sterkste man- /groepswedstrijd van Maashees, en de aanmelding voor de goederen- en dienstenveiling.

De werkgroep bestaat uit René Franssen, Wiljan Kersten, Marius van Boekel, Leo de Rijck, Marcel Smits en Nicole Stevens.