Een F-35-jachtvliegtuig, waarmee in toekomst mogelijk gevlogen wordt vanaf vliegbasis De Peel in Vredepee
Een F-35-jachtvliegtuig, waarmee in toekomst mogelijk gevlogen wordt vanaf vliegbasis De Peel in Vredepee Foto: Media Centrum Defensie (MCD)

Aantal voor- en tegenstanders heropening vliegbasis groeit

Regio

Uit een omgevingsonderzoek onder 999 omwonenden binnen een straal van twintig kilometer van De Peel, blijkt 50,7 procent ‘zeer negatief’ te staan tegen de voorgenomen heropening van de vliegbasis. 25,3 procent is daarentegen positief tot zeer positief over de reactivering van het vliegveld om daar op zijn vroegst in 2024 twaalf F-35-gevechtsvliegtuigen te kunnen laten opstijgen en landen. Zowel het aantal tegenstanders als voorstanders groeit. 

Door Henk Baltussen

Het onderzoek werd vorig jaar uitgevoerd door Anne Berendrecht. Zij is student van de Universiteit van Amsterdam en stagiair bij de Koninklijke Luchtmacht in Breda. Haar voornaamste doel was omwonenden te bereiken die hun stem niet laten horen over de plannen met vliegbasis De Peel. Berendrecht kwam erachter dat twee derde van de ondervraagden nog niet echt stelling heeft genomen met het oog op reactivering van de vliegbasis.

Opvallend is dat het aantal uitgesproken tegenstanders in ruim een jaar meer dan verviervoudigd is. Eind 2020 sprak 12 procent van de omwonenden zich uit tegen heropening (het zijn uitkomsten van Onderzoeksbureau Kantar), nu dus 50,7 procent volgens Berendrecht. Het percentage omwonenden dat de reactivering van de vliegbasis juist toejuicht, groeide in dezelfde tijd van 6 naar 16 procent, 10 procent is wat gematigder positief. In de dorpen Merselo (82,5 procent) en Milheeze (68,5 procent) wonen de meeste inwoners die fel tegenstander zijn van heropening. 

Dat is niet zo vreemd. De dorpen liggen beide in het verlengde van de start- en landingsbaan en krijgen daardoor het meeste te maken met onder meer geluidsoverlast. De meeste voorstanders blijken in de kernen van Venray (27,1 procent) en Bakel (32,4 procent) te wonen. De kernen Venray (27,1 procent) en Bakel (32,4 procent) kennen de meeste uitgesproken voorstanders, de meeste felle tegenstanders zijn te vinden in Merselo (82,5 procent) en Milheeze (68,6).

Op de vraag ‘weet u al dat er plannen zijn om de vliegbasis te heropenen’, antwoordde eind 2020 minder dan de helft van de respondenten met ja, een jaar later zegt 91 procent op de hoogte te zijn van de plannen van Defensie met De Peel. De respondenten van Berendrecht zijn afkomstig uit 53 dorpen. De meesten uit Venray en Deurne. Ook uit Milheeze, Merselo, De Rips en Overloon haalde de onderzoeker veel informatie vandaan. Berendrecht sloot december vorig jaar haar onderzoek, waarmee ze eind 2020 startte. Ze zei eerder dat Defensie veel waarde hecht aan de stemmen van omwonenden, die zich niet openlijk uitspreken over heropening van De Peel.

(Bron: nieuwsblad Peel en Maas, donderdag 28 april 2022)

Het totale onderzoeksrapport is te vinden via www.defensie.nl/onderwerpen/luchthavenbesluiten/downloads/rapporten/2022/04/20/omgevingsonderzoek-de-peel