Indiaproject ‘Dash of Delish’ op Metameer jenaplan Boxmeer.
Indiaproject ‘Dash of Delish’ op Metameer jenaplan Boxmeer. Foto: Metameer

Metameer jenaplan Boxmeer en school India: ‘Dash of Delish’

Regio

Heel Holland Bakt! Wie kent dit populaire tv-programma niet? Ook bij Metameer jenaplan Boxmeer gingen derdejaarsleerlingen van het tweetalig vmbo samen de keuken in. In plaats van Nederlandse gerechten kwamen er echter Indiase gerechten op tafel. Metameer jenaplan werkt samen met de Singhania Secondary School in Thane, India, aan een kookproject ‘Dash of Delish’. 

De leerlingen maakten een ‘step-by-step tutorial video’ van een ‘streekgerecht’. Zo heeft Devika uit Thane in India gezorgd voor een kookvideo voor het bereiden van een lekker dessert genaamd ‘Shrikhand’. Metameerleerlingen Timbert en Gijs gingen aan de slag met de bereiding van een heerlijke ‘arretjescake’, terwijl Milan en Robby zorgden voor de verfilming van het één en ander. 

Daarna werd de film gemonteerd en vervolgens klaargezet voor de leerlingen in India. Leerlingen konden zo elkaars recepten uitproberen. Docente Annemarie Wammes: “Het is fijn om te zien hoe onze leerlingen van het tweetalig onderwijs met zoveel plezier internationaal samenwerken en daarbij ook nog eens hun kookkunsten in de praktijk brengen.” Metameer jenaplan Boxmeer heeft contacten met onder meer scholen in Taiwan, Engeland, India en Duitsland. Leerlingen maken daardoor kennis met andere culturen en leefgewoontes.

De driehoek leerling, ouder en mentor is bij Metameer jenaplan Boxmeer erg belangrijk. De lijntjes zijn kort en onder andere door de periodieke driehoeksgesprekken worden de ontwikkeling en het welzijn van de leerling steeds samen besproken. Dit is de basis om vervolgens tot leren te komen en het juiste niveau te kiezen.

Brugklasleerling Tygo: “Ik vind Metameer een leuke school. Ik ben heel creatief. Je kan creatief zijn bij kunstvakken zoals beeldende vorming, muziek, dans & drama. Ook vind ik het heel goed dat er veel aandacht besteed wordt aan wat je wilt worden of elkaar leren kennen met activiteiten. Ik vind het erg fijn dat er een tweejarige brugklas is en dat ik zo langer kan doen om op mijn niveau te komen. Toen ik voor de school heb gekozen had ik eerst mavo. Ik wou eigenlijk havo en het is me gelukt.”

Kunst en cultuur leveren een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van kinderen door het stimuleren van nieuwsgierigheid en creativiteit. De leerlingen krijgen op Metameer jenaplan Boxmeer les in muziek, dans & drama en beeldende vorming. Ze gaan naar voorstellingen, musea, ontmoeten schrijvers en krijgen workshops van gastdocenten.

Daarnaast werkt iedere leerling mee aan een complete voorstelling, die ook opgevoerd wordt in De Weijer in Boxmeer. Ook is voor ieder de gelegenheid om zijn of haar talent te laten zien op het open podium. Zo leer je op een ‘andere’ manier.

Metameer jenaplan Boxmeer biedt veelzijdig onderwijs. Kijk voor meer informatie op de website www.metameer.nl