Schoolplein Metameer Stevensbeek,
Schoolplein Metameer Stevensbeek, Foto: Goedele Monnens.

Docenten en leerlingen Metameer Stevensbeek samen in ‘arena’

Regio

De afgelopen twee jaren stonden voortdurend in het teken van corona; online lessen, lockdowns en quarantaine waren aan de orde van de dag. Voor leerlingen en ouders was het extra moeilijk om het juiste onderwijsniveau te bepalen maar ook om de juiste school te kiezen. Ook was het voor de leerlingen moeilijk om feedback te geven aan docenten.

Sinds lange tijd zat een aantal vierdejaars leerlingen van havo en vwo van Metameer Stevensbeek samen met docent Alwi Euverman half februari weer in een ‘arena’. De leerlingen gaven hun mening over het onderwijs dat Metameer ze biedt in de nieuwe leeromgeving Atelier 127. Onderwerpen als autonomie van de leerlingen, zelfverantwoordelijk leren en het geven van feedback kwamen aan bod. Teamleiders en docenten vormen de buitenste ring bij een ‘arena’ en luisteren naar de feedback die leerlingen geven. Deze waardevolle informatie nemen zij weer mee in de dagelijkse lespraktijk en het onderwijs in de verschillende schoolniveaus.

Door de tweejarige brugklas krijgt de brugklasleerling de tijd om tot leren te komen en zichzelf beter te leren kennen. In deze eerste twee jaar krijgen ook alle leerlingen de kans om zich te oriënteren op de wereld van de beroepen in de praktijkruimtes. Het onderwijs is zo ingericht dat iedere leerling op een passend niveau een diploma haalt en daarbij een goede vervolgkeuze maakt. Bijzonder  is dat het schooljaar begint met een startgesprek. Daarna volgen iedere periode driehoeksgesprekken met leerling, ouders en mentor. Dit contact en de relatie met de leerling is de basis om tot leren te komen. Voor de leerlingen die van een extra uitdaging houden, biedt Metameer Stevensbeek tweetalig onderwijs aan voor havo en vwo.

Metameer Stevensbeek is vernieuwend bezig. In de bovenbouw van het vmbo maken de leerlingen kennis met de beroepsgerichte vakken ‘Zorg en Welzijn’, ‘Dienstverlening en Producten’ en ‘Produceren, Installeren en Energie’. In het hypermoderne Techlab gaan de leerlingen aan de slag met opdrachten van regionale ondernemers. De leerlingen van bovenbouw havo/vwo werken in het Atelier 127 aan hun zelfverantwoordelijkheid en zelfstandigheid.

Metameer Stevensbeek start weer met het internationale uitwisselingsprogramma’s, die in de coronaperiode stil zijn komen te liggen. De school heeft contacten met onder meer scholen in India, Finland, Italië en Portugal. Leerlingen maken zo kennis met andere culturen en leefgewoontes.

Metameer Stevensbeek blijft bezig met de ontwikkelingen in de regio, in het land, in de wereld. Metameer kijkt naar wat de leerlingen van nu nodig hebben om in de toekomst tot succes te komen. Dat zie je aan de vakken, de ruimtes en materialen die daarbij horen. 

Kijk voor meer informatie op de website www.metameer.nl