Contact, online, tussen vmbo 3-leerlingen Metameer en leerlingen van Kai Ping Culinary School in Taiwan.
Contact, online, tussen vmbo 3-leerlingen Metameer en leerlingen van Kai Ping Culinary School in Taiwan. Foto: Metameer

Metameer ‘live’ in gesprek met leerlingen in Taiwan

Regio

Voor de eerste keer zien met wie je samenwerkt, wie zijn die leerlingen met wie je al zoveel contact hebt gehad? Heel spannend allemaal. Op woensdag 15 december vond een online activiteit plaats tussen de vmbo 3-leerlingen van het tweetalig onderwijs van Metameer jenaplan Boxmeer en de leerlingen van de Taiwanese partnerschool. Op de Taiwanese school is momenteel een internationale tentoonstelling te zien met als thema Nederland. Zowel de Nederlandse geschiedenis, aardrijkskunde en economie komen hier aan bod. De leerlingen van Metameer jenaplan Boxmeer hebben hiervoor de informatie aangeleverd.

De Metameer-leerlingen gingen in de vroege ochtend van 15 december via livestream in gesprek over het Pen Pal-project (via een app word je gekoppeld aan een penvriend), kookvideo’s en ‘jong zijn in een ander land’. De leerlingen kregen daarnaast een digitale rondleiding over de Hollandse tentoonstelling en zagen molens en tulpen, begeleid met Nederlandse muziek. De leerlingen gaven aan ‘hoe prachtig ze al onze informatie hebben verwerkt tot een tentoonstelling, waar wij zelfs nog nieuwe dingen zien’.  Deze internationale samenwerking vindt plaats onder leiding van Roger Janssen, (betrokken in dit project als contactpersoon, docent tweetalig onderwijs, mentor en jenaplanopleider): “Ik vind het heel mooi dat leerlingen van jenaplanscholen uit verschillende landen en culturen met elkaar samenwerken en zo het jenaplan onderwijs breed zichtbaar maken.”

Sinds oktober heeft Metameer jenaplan Boxmeer een officiële verbintenis gesloten met de Kai Ping Culinary School in Taiwan. Dit Memorandum of Understandig is een document waarin scholen afspreken dat ze op internationaal niveau met elkaar willen samenwerken en elkaar tot partnerschool benoemen. Deze school in Taiwan werkt ook vanuit de jenaplanprincipes. De vmbo 3-leerlingen van het tweetalig onderwijs van Metameer jenaplan Boxmeer werken in deze uitwisseling samen met leeftijdsgenoten in Taiwan. Ze komen zo in contact met andere leefgewoonten en andere culturen.

Metameer School van de Toekomst is internationaal betrokken en gericht op samenwerking. Voor meer informatie over Metameer www.metameer.nl.