Luitenant-generaal Bestkazerne is sinds 2012 de benaming van luchtmachtbasis De Peel
Luitenant-generaal Bestkazerne is sinds 2012 de benaming van luchtmachtbasis De Peel Persfoto

Vliegbasis: onderzoek naar omwonenden die stem niet laten horen

Regio

Hoe bereik je omwonenden die hun stem niet laten horen over de voorgenomen heropening van vliegbasis De Peel in Vredepeel? Anne Berendrecht, student van de Universiteit van Amsterdam en stagiair bij de Koninklijke Luchtmacht in Breda, doet daar onderzoek naar. In februari volgend jaar ligt er een advies van haar bij de luchtmacht hoe die groep omwonenden bereikt kan worden. 

Het primaire doel van het onderzoek is te achterhalen wie de omwonenden zijn, wat hun mening is over de heropening van De Peel en waarom ze zich wel of niet uitspreken over deze kwestie, zo meldt het Venrayse nieuwsblad Peel en Maas. Uit een eerder omgevingsonderzoek begin dit jaar van onderzoeksbureau Kantar is volgens Berendrecht gebleken dat de grootste groep (45 procent om precies te zijn) neutraal staat tegenover de heropening.

“Dit is tevens een groep die zich hierover het minst lijkt uit te spreken”, zegt de student in het nieuwblad. “Deze stille meerderheid probeer ik middels dit onderzoek vooral te bereiken. Voor de Koninklijke Luchtmacht is het waardevol te achterhalen wat de motivaties van omwonenden zijn om zich wel of niet uit te spreken. In gesprek blijven met de omgeving is namelijk enorm belangrijk om elkaars wensen en zorgen te horen en te begrijpen.”

Berendrecht heeft daartoe online een enquête opgezet om antwoorden op vragen te krijgen. De enquête is bedoeld voor alle inwoners van dertig dorpen die in een straal van twaalf kilometer rondom vliegbasis De Peel liggen.  Niet alleen uit dorpen van de gemeente Venray, ook inwoners uit dorpen van de gemeenten Boxmeer, Sint Anthonis, Gemert-Bakel en Deurne kunnen eraan deelnemen. 

De internetenquête is te vinden via tinyurl.com/enquetedepeel..

Voor meer informatie over het plan  klik hier