Het CDA wordt de grootste partij in de gemeenteraad van Land van Cuijk.
Het CDA wordt de grootste partij in de gemeenteraad van Land van Cuijk. Foto: pixabay

CDA grote winnaar in Land van Cuijk

Regio

Het  CDA is met 13 van de in totaal 37 te verdelen zetels de grote winnaar geworden van de herindelingsverkiezingen voor de nieuwe gemeente Land van Cuijk. 

Team Lokaal  behaalde in  totaal 8 zetels, Liberaal Land van Cuijk 5, GroenLinks/PvdA  3 en SP 2. Nieuwkomer Forum voor Democratie, met Vierlingsbekenaar Peter Verstegen als lijsttrekker, krijgt 1 zetel in de gemeenteraad van de fusiegemeente. De ChristenUnie, met lijsttrekker Hetty Egger uit Vierlingsbeek, kreeg te weinig stemmen voor een plek in de gemeenteraad.

Het opkomstpercentage was 49,51.

Overigens is het nog geen officiële uitslag. Die wordt pas komende maandag bekendgemaakt. Net als de kandidaten die met voorkeursstemmen in de raad komen. 

Vierlingsbekenaar Bert Moeskops, nummer twee op de lijst van de SP, komt op basis van deze voorlopige uitslag in de raad. Dit vanwege het feit dat de SP niet aan voorkeursstemmen doet (de partij werkt de lijst gewoon van boven naar beneden af, red.). “Maar ik wacht wel de uitslag van maandag af, hoe de rest van de top 10 van de SP het heeft gedaan”, meldt hij. “Tevreden zijn we niet, wel strijdbaar. We hadden op 3 of misschien wel 4 zetels gehoopt. De helft van de kiezers is thuisgebleven en daarmee verliezen alle partijen.”

Zijn dorpsgenoot Marc Oudenhoven, nummer 5 op de lijst van Liberaal Land van Cuijk (5 zetels), kan nog wel aan iemand anders uit zijn partij, iemand met meer voorkeursstemmen, zijn zetel kwijtraken.

De nieuwe gemeente bestaat uit Boxmeer, Cuijk, Grave, Mill en Sint Hubert en Sint Anthonis. 

Voorlopige uitslag Land van Cuijk:
CDA 13 zetels
Team Lokaal Land van Cuijk: 8 zetels
Liberaal Land van Cuijk 5 zetels
GroenLinks/PvdA 3 zetels
SP 2 zetels
VVD 2 zetels
D66 2 zetels
Forum voor Democratie 1 zetel
Lokale Partij Grave 1 zetel

Voor meer informatie klik hier