Het opgeschoonde en vernieuwde Ebben-bos....
Het opgeschoonde en vernieuwde Ebben-bos.... Foto: Tonnie Ebben

Honderd nieuwe eiken in Groeningse bos: ‘Jij onderhoudt je tuin toch ook?’

Groeningen

Hij is hout aan het kloven als de redactie hem woensdagmiddag belt. Tonnie Ebben, aardappelteler en eigenaar van museum Van Postzegel Tot Tank, verwijderde afgelopen week een groot aantal dode bomen en vogelkersbomen in een van de tien bossen die zijn familie in eigendom en eigen beheer heeft in en om Groeningen. “We vervangen ze elk jaar door honderd nieuwe eikenbomen. Dat doen we al tien jaar lang.” Met een lach: “Gekscherend noemen we dat onze Nationale Groeningse Boomplantdag.”

Ebben vindt het belangrijk dat de bossen op een goede manier worden beheerd. “Jazeker, want jij onderhoudt je eigen tuin toch ook? Wij nemen elke winter een stuk bos van ons goed onder handen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Staatsbosbeheer. Die laten in principe alles groeien zoals het groeit. Dat verschil zie je dan ook wel. Het mag van mij, want dat is goed voor dieren als wormen, rupsen, torren en mieren, maar ik vind het persoonlijk mooier als je de bomen goed kunt zien. Daarom halen we de dode bomen en de niet-inheemse vogelkersbomen, die oorspronkelijk uit Noord-Amerika komen, elk jaar weg en vervangen we ze door eiken, want dat is de boom die in dit gebied thuishoort, dat is de oerboom van de vroegere kapbosjes van de families. De eik is de koning van het bos.”

Dat het bosonderhoud tijd en geld kost, vindt Ebben in principe niet zo erg. “Natuurlijk kun je je afvragen waarom wij ook waterschapsbelasting moeten betalen terwijl wij zorgen voor het beheer van het bos, maar tegelijkertijd genieten we er natuurlijk ook enorm van. Als agrariër en als inwoner van Groeningen ben ik gewoon enorm trots op ons Groeningse groen. We leven en werken in het groen, dat is erg veel waard. En het is natuurlijk ook wel fijn dat we altijd genoeg hout voor onze kachel hebben, haha…”

Afbeelding
Het opgeschoonde en vernieuwde Ebben-bos....