Afgelopen week is Staatsbosbeheer gestart met het planten van 5650 nieuwe struiken.
Afgelopen week is Staatsbosbeheer gestart met het planten van 5650 nieuwe struiken. Archieffoto natuur Groeningen

Maasheggen krijgt er één kilometer heg bij

Groeningen

In UNESCO-gebied De Maasheggen worden regelmatig nieuwe heggen geplant. Afgelopen week is Staatsbosbeheer gestart met het planten van 5650 nieuwe struiken. Het is de volgende stap op weg naar het herstel van de eeuwenoude heggenstructuur. 

De nieuwe aanplant gebeurt op diverse locaties bij Groeningen, Vortum-Mullem en Beugen. De werkzaamheden duren enkele dagen en gaan verder in het nieuwe jaar. In totaal herstelt Staatsbosbeheer met de nieuwe aanplant één kilometer aan heggen. In november van dit jaar is een eerste heg geplant door kinderen van speciaal onderwijs uit Boxmeer. De overige, nieuwe heggen worden deels handmatig en deels met een (kleine) plantmachine gezet.

Het grootste gedeelte van de aanplant bestaat uit meidoorn; ruim 3300 stuks. Afgewisseld met een kleurrijk palet van onder meer hondsroos, rode kornoelje en wilde kardinaalsmuts. In de nieuwe heggen wordt zo nu en dan ook een boom aangeplant, zoals gewone es, haagbeuk en winterlinde. Deze bomen zullen uitgroeien tot een beeldbepalend element in het kleinschalige heggenlandschap. Af en toe een boom in de heg zorgt voor extra structuur en variatie.

Voor meer informatie klik hier