Sinterklaas geeft antwoord op een groot aantal vragen.
Sinterklaas geeft antwoord op een groot aantal vragen. Foto: Persfoto

Sinterklaas: doe je verlanglijstje vanaf 13 november in je schoen

Groeningen

Sinterklaas komt samen met zijn Pieten op zaterdag 13 november naar Vierlingsbeek. Een dag later brengt hij een bezoek aan Groeningen. De redactie van de website www.ilovevierlingsbeekgroeningen.nl zocht contact met Sinterklaas om te vragen hoe het met hem gaat en of hij ook zin heeft om naar Nederland (en dus ook naar Vierlingsbeek en Groeningen) te komen.

Ja, Sinterklaas. Hoe is het met u?
“Wat leuk dat jullie dit vragen: met mij en mijn Pieten gaat het heel goed, wij zijn nu al druk bezig met alle voorbereidingen op onze boottocht naar Nederland. Hopelijk gaat het met jullie ook goed!?”

Heeft u zin om naar Nederland te komen?
“Jazeker, al mijn Pieten en ik kunnen niet wachten tot alles klaar is zodat we met onze pakjesboot 12 naar Nederland kunnen afreizen, en dat we dan hopelijk weer alle lieve kinderen van Vierlingsbeek en Groeningen kunnen zien.”

Zijn alle cadeautjes al ingepakt?
“Nee, nog niet alle cadeautjes zijn ingepakt, het zijn er dit jaar ook wel erg veel, en gisteren kwam mijn hoofdinpak-Piet Pedro mij vragen om nog 100 extra rollen inpakpapier! Alle Pieten zijn elke dag druk aan het werk om alle cadeautjes op tijd te hebben ingepakt. Het is een enorme klus, maar ik weet zeker dat alles op tijd is ingepakt, ook voor alle lieve kinderen in Vierlingsbeek en Groeningen.”

Hoeveel Pieten heef u op dit moment?
“Zelfs nog weer meer dan vorig jaar! Sint is zo trots op al zijn Pieten, en heel speciaal de nieuwe Pietjes die dit jaar weer geslaagd zijn op onze Pietenschool in Spanje. Deze nieuwe Pietjes vinden het ontzettend spannend om voor de eerste keer mee te mogen naar Nederland.”

Hoe oud bent u nou echt?
“Dat is een erg goede vraag... Mijn hoofdpiet raakt ook weleens in de war als je hem vraagt hoe oud Sinterklaas nu eigenlijk precies is. Nou, ik ben …. Och nee, weet je wat? Nou mogen de kinderen in Vierlingsbeek en Groeningen raden hoe oud ik nu op 5 december wordt en mogen ze mij hun antwoord geven als ik weer in Vierlingsbeek en Groeningen ben.”

Laat u uw haar ook weleens knippen?
“Natuurlijk laat Sinterklaas zijn haar ook knippen, anders zie ik niks meer met al die haren voor mijn ogen en zou ik struikelen over mijn eigen baard, hahaha.”

Waarom draagt u eigenlijk een mijter?
“Nou dat is een erg makkelijke vraag, omdat ik mijn mijter heel mooi vindt natuurlijk, en omdat hij mijn hoofd lekker warm houdt.”

Waarom heeft u een paard?
“Mijn paard Ozosnel heb ik omdat hij zo lief is en omdat ik dan heel snel alle kinderen van Vierlingsbeek en Groeningen kan gaan bezoeken als ik eenmaal in Nederland ben.”

Hoe heet u paard?
“Ozosnel dus, die naam hebben mijn verzorg-Pieten voor Ozosnel uitgekozen, en weet je waarom juist Ozosnel? Omdat hij het snelste paard van heel de wereld is.”

Is het een jongen of een meisje?
“Dat is ook een goede vraag. De volgende keer als ik weer in Ozosnel zijn stal kom, zal ik dat eens vragen. Maar als ik naar de mooie, lange, witte paardenstaart kijk, dan denk ik dat het een meisje is. Maar Ozosnel is ook ontzettend sterk, dus is hij misschien toch een jongen? Wat denken jullie?”

Waarom woont u eigenlijk in Spanje?
“In Spanje is het het hele jaar lekker warm en bijna altijd droog, en mijn Pieten houden ervan om lekker in zee te zwemmen en met zijn allen op het strand te ravotten.”

Wat draagt u als u gaat zwemmen in Spanje?
“Net zoals mijn Pieten een zwembroek natuurlijk. En als ik te ver de zee in ga, dan heb ik wel graag mijn opblaasbare armbandjes aan.”

Vanaf wanneer mogen de kinderen hun schoen zetten?
“Ja, dat is wel goed dat we dat even goed aan alle kinderen in Vierlingsbeek en Groeningen doorgeven: ik kom op zaterdag 13 november aan, dus vanaf die dag mogen alle kinderen, maar ook pappa’s en mamma’s en opa’s en oma’s, hun schoentje diezelfde avond zetten. Maar vooral niet vergeten om een mooie tekening of jullie verlanglijstje in de schoen te doen, hè!”

Mogen dat ook laarzen zijn?
“Jazeker mogen het ook laarzen zijn, maar wel graag schone en droge laarzen! Oh ja, het mogen ook pantoffels, slippers, skilaarzen of klompen zijn, alles waar je mee naar buiten kunt lopen en je voeten droog en warm kunt houden, en waar ook een tekening in past, natuurlijk.”

Wat eet uw paard het liefst?
“Nou wat denk je zelf?, het liefste eet mijn paard brood en wortels. Ozosnel is gek op suikerklontjes maar die mag hij niet te veel anders wordt hij te dik en is hij niet meer het snelste paard van de wereld.”

Houdt u zelf ook van snoep?
“Jazeker, ik ben gek op snoep en zeker op pepernoten. Het allerlekkerste vind ik warme chocomel met een lekkere dikke speculaaskoek. En wat vind jij de allerlekkerste snoep?”

Kan iedereen Piet worden?
“Nou nee, je moet als Piet heel goed kunnen klimmen en geen hoogtevrees hebben. Oh ja, een goede Piet heeft elke dag veel plezier en altijd een goed humeur, maar het allerbelangrijkste is dat je heel veel van kinderen moet houden. Maar iedereen die heel graag Piet wil worden als je eenmaal groot genoeg bent, die kan al die dingen leren op de Pietenschool, mijn hoofdpiet leert daar elke dag de nieuwe Pietjes hoe je speelgoed mooi en snel kunt inpakken, hoe je strooisnoep uitdeelt, en natuurlijk ook hoe je snel op de daken kunt klimmen.”

Mogen Pieten trouwen?
“Natuurlijk mogen Pieten trouwen als ze elkaar heel lief vinden. Meestal trouwen mijn Pieten met een andere Pietje zodat ze gezellig samen met de boot mee naar Nederland kunnen. Waarom die vraag, is er iemand verliefd op mijn hoofdpiet dan?”

Welke Piet vindt u de liefste?
“Lastig hoor, ik vind al mijn Pieten lief, mijn hoofdpiet, de inpakpieten, de klimpieten, de verzorgpieten van Ozosnel en van mijzelf, de slimme Piet, de domme Piet of toch te ondeugende Piet. Ik kan geen keuze maken. Welke Piet vinden jullie de allerliefste dan?”


Hoe komen Pieten een huis zonder schoorsteen binnen?
“Via de achterdeur natuurlijk.”

Vindt u de kinderen in Vierlingsbeek en Groeningen lief?
“Natuurlijk, Sinterklaas vindt alle kindjes in Vierlingsbeek en Groeningen ontzettend lief. Groot of klein dik of dun, met of zonder sproetjes, met krullen in de haren of een lange paardenstaart. Ik vind ze allemaal even lief. Hopelijk dat alle kinderen Sinterklaas en al mijn Pieten ook lief vinden?”

Kent u ze ook allemaal?
“Natuurlijk, alle kinderen staan met hun naam en leeftijd grote Sinterklaasboek, en ook alle pappa’s en mamma’s opa’s en oma’s staan erin geschreven met mijn onzichtbare inkt.”

Waar kunnen ze hun lijstjes inleveren? Of kunnen ze die het best in hun schoen doen?
“Precies, het beste kun je je verlanglijstje in je schoen doen, doe er ook een mooie tekening of foto op je lijstje bij plakken, dan kunnen mijn Pieten en Sinterklaas precies zien welk cadeau je wilt.”

Wat vindt u het mooist aan Vierlingsbeek?
“Allereerst vind ik de kinderen uit Vierlingsbeek het mooiste om te zien, maar ook de watermolen vind ik prachtig, mijn Pieten vinden de kerktoren heel mooi, vooral omdat ze daar lekker hoog in kunnen klimmen.”

En aan Groeningen?
“In Groeningen vind ik al die mooie kindersnoetjes het mooiste, maar de kapel in Groeningen vind ik zo’n heel oud en mooi gebouw, en natuurlijk de gildevereniging met haar prachtige pakken vind ik altijd prachtig om te zien. Mijn Pieten zijn zelfs een beetje jaloers op hun pakken, hahaha.”

Wilt u nog iets tegen de kinderen van Vierlingsbeek en Groeningen zeggen?
“Ja, heel graag zelfs. Lieve kinderen uit Groeningen en Vierlingsbeek, wij kunnen niet wachten jullie eindelijk weer in het echt te zien, wij zijn reuzebenieuwd of jullie veel gegroeid zijn. Vorig jaar heb ik veel van jullie lieverds op mijn televisie gezien met prachtige dansjes, kunstjes of met een prachtig gezongen liedje. Wat hebben we genoten van jullie ingestuurde filmpjes, maar ook jullie tekeningen en verhaaltjes hebben we allemaal bekeken op de boot terug naar Spanje. Ze hangen nu nog door heel ons kasteel heen. Sinterklaas en al de Pieten vinden het heel spannend om jullie op de basisschool te zien, we zijn zo benieuwd welke verrassingen jullie voor ons hebben bedacht! En natuurlijk hopen we dat jullie weer prachtige mooie tekeningen voor ons willen maken! Zo, nu moet Sinterklaas even een lekkere mok warme chocolademelk met … jawel, speculaastaart gaan nuttigen! Want vandaag is er een Pietje jarig hier op het kasteel! Zouden jullie voor deze Piet een verjaardag liedje willen zingen? Dag, hoor!”

Sinterklaas en zijn Pieten tijdens een eerder bezoek aan Vierlingsbeek.
Sinterklaas: "Hopelijk gaat het met jullie ook goed!?”