Wouter van Dongen als prins Wouter I van De Keieschieters voorop tijdens de polonaise.
Wouter van Dongen als prins Wouter I van De Keieschieters voorop tijdens de polonaise. Foto Keieschieters

Wouter van Dongen, jubileumprins 2010: ‘Er mag van mij heel snel een opvolger komen’

Carnaval

Hij werd in 2010 gekroond tot prins Wouter I. Of beter gezegd: jubileumprins Wouter I. Wouter van Dongen was dus de laatste jubileumprins van De Keieschieters Vierlingsbeek-Groeningen, want vanwege de coronapandemie heeft de carnavalsvereniging vorig seizoen tot haar grote spijt de nieuwe (jubileum)hoogheid niet uit kunnen roepen.

Ja, Wouter. Hoe voelt dat, de qua tijd langste jubileumprins zijn?
Wouter: “Om eerlijk te zijn had ik daar nog niet over nagedacht totdat deze vraag kwam. Natuurlijk zal iedere oud-prins herkennen dat je elk jaar rond november met veel plezier terugdenkt aan je eigen prinsenbal en aan alle festiviteiten van het daaropvolgende carnavalsjaar. Daarbovenop was het een absoluut voorrecht om als jubileumprins 5x11 samen met mijn prinses Susan en adjudant Willem de scepter te zwaaien in 2010. We hebben hier echt van genoten! De vereniging heeft samen met vele andere vrijwilligers het mogelijk gemaakt om naast alle gebruikelijke activiteiten destijds nog extra jubileumactiviteiten te organiseren. Wat echter overheerst, is dat het bijzonder teleurstellend is dat de huidige pandemie samenvalt met het jubileum van De Keieschieters en dat de carnavalsvereniging genoodzaakt is geweest om de festiviteiten tot twee toe uit te stellen. Ik hoop dat alle energie die ze erin gestopt hebben snel beloond gaat worden. Het feit dat ik nu langer jubileumprins ben, is slechts voor de statistieken; er mag van mij heel snel een opvolger komen, in het belang van alle carnavalsvierende Keieschieters!”

Mis je carnaval?
Wouter: “De vraag stellen is ‘m eigenlijk ook al beantwoorden. Natuurlijk mis ik carnaval. Het is voor iedereen een uitdagende tijd. Voor mezelf moet ik ook keuzes maken om verschillende ballen in de lucht te kunnen houden. Mijn werkzaamheden in de fysiotherapiepraktijk, de ontwikkelingen van het vitaliteitscentrum, voor mezelf sporten en ontspanning en het belangrijkste nog mijn gezin met vier kinderen. Binnen deze keuzes zal carnaval in het carnavalsseizoen een prominente rol blijven behouden. Wellicht niet zo intensief als vroeger, maar als ik er ben of me ervoor inzet, geniet ik met volle teugen. Extra leuk is het om dit samen met de kinderen te doen!”

Wat vind je het mooist aan carnaval vieren?
Wouter: “Ik geniet van de voorbals. Ik vind het leuk om me in te zetten voor een liedjesavond of bijvoorbeeld een zittingsavond. De hele voorbereiding daarnaartoe is natuurlijk al leuk. En als je dan een bijdrage aan leuke avond kunt leveren, dan geeft dat veel voldoening. Het allerleukste is gewoon oprecht plezier maken. Met de vriendengroep, met mijn gezin, met de APK, met de vereniging en met iedereen die met ditzelfde doel komt.”

Vond je het leuk om jubileumprins van De Keieschieters te zijn? Zo, ja, wat vond je leukst in jouw regeerperiode? Wat was jouw hoogtepunt?
Wouter: “Ja dat was speciaal! Met extra activiteiten zoals een reünie en jubileumreceptie. Een drukke periode, maar gelukkig had ik veel hulp en steun van familie, mijn adjudant Willem en de vereniging. Absolute hoogtepunten waren het BCL-treffen in Maastricht en zeker de Hollandse avond in een uitverkocht en dampend Concordia met optredens van onder andere Frans Duijts en René Schuurmans.”

Mensen helpen fit te worden, te zijn en te blijven is je motto als fysiotherapeut. Is carnaval vieren eigenlijk gezond?
Wouter: “Haha, mooie vraag! Alles valt of staat met de balans natuurlijk. Ik denk dat ik wel kan stellen dat de leefstijl die de meesten, inclusief mijzelf, zich tijdens de carnavalsdagen aannemen niet de meest gezonde is… Aan de andere kant heeft iedereen het ook nodig om plezier te maken, te ontspannen en om met anderen in contact te zijn. Carnaval is hét feest van het relativeren en alles wat minder serieus nemen. Wat dat betreft leveren de carnavalsdagen ook een positieve bijdrage aan gezondheid. En bovendien kunnen die paar dagen van een mindere leefstijl gecompenseerd worden door de vastenperiode. Haha.”

Dit interview vond plaats voor de laatste persconferentie, waarin de versoepelingen werden aangekondigd. Inmiddels is bekend dat de nieuwe jubileumprins tijdens de Hittenavond op carnavalsvrijdag officieel aan het publiek wordt gepresenteerd.