Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. Foto: Pixabay

Grootschalig archeologisch onderzoek in Vierlingsbeek

Carnaval

Dat er door heel Nederland verspreid nog talloze archeologische schatten op ontdekking liggen te wachten, is algemeen bekend. Maar eenmaal ontdekt zijn deze in veel gevallen oorzaak van de nodige onrust. Met name het stilleggen of opschorten van vaak grote bouwprojecten leidt tot veel ongenoegen onder de burgerij. Dat is de reden dat toevallige ontdekte eeuwenoude documenten die duiden op zaken van onschatbare archeologische waarde voor Vierlingsbeek, tot nu toe in de anonimiteit zijn verkend.

In opdracht van de provincie Noord-Brabant is een voorstudie uitgevoerd door faculteit History & Archaeology, verbonden aan de Maastricht University. Dit onderzoek heeft geresulteerd in een positief advies om budget vrij te maken voor een uitgebreid veldonderzoek. De besluitvorming hieromtrent stond in eerste instantie gepland voor het vierde kwartaal 2024. De huidige extreem hoge waterstanden hebben een en ander echter in een stroomversnelling gebracht. Uit aanvullend onderzoek is gebleken dat deze waterstanden op zeer korte termijn kunnen resulteren in verdwijning van cruciale aanwijzingen. Dit heeft ertoe geleidt dat de provincie de besluitvorming omtrent budget met spoed heeft behandeld én heeft afgerond middels een goedkeuring.

Derhalve kan er op zeer korte termijn, aan de vooravond van carnaval,  gestart worden met werkzaamheden op locatie. Onder auspiciën van Maastricht University zal in de periode van 2 tot en met 5 februari 2024 uitgebreid bodemonderzoek worden verricht in de Burggraaf/Grotestraat in Vierlingsbeek. Op de Grotestraat, ter hoogte van perceel met kadastrale aanduiding VLB00-C-2858, zullen derhalve gedurende deze periode snelheidsremmende verkeersmaatregelen van kracht zijn. Om de verkeershinder zoveel mogelijk te bepreken is er bewust gekozen voor weekendwerkzaamheden.