De boodschap is helder: Catootjes zoeken leiding!
De boodschap is helder: Catootjes zoeken leiding! Foto: Persfoto

Donkere wolken boven Catootjes: ‘Nieuwe leiding is nodig’

Vierlingsbeek

De Stichting Jeugd OnspanningsClubs Vierlingsbeek-Groeningen (in de volksmond ‘het JOC’) stelt zich als doel ‘het bieden en bevorderen van activiteiten op het gebied van cultuur, sport, recreatie en vrijetijdsbesteding voor de schoolgaande jeugd (vanaf 6 jaar) en jongeren vanaf 16 jaar uit Vierlingsbeek en Groeningen’, zo meldt ze op haar website. Maar dat kan natuurlijk niet zonder leiding. Zeker boven de Catootjes trekken zich steeds meer donkere wolken samen. “Als we niet meer leiding krijgen voor deze groep, gaat komende zomer de stekker eruit”, zegt Rob van Berlo. “Door een noodkreet op deze website te plaatsen, hopen we dat zich mensen vanaf 16 jaar melden die willen helpen om de Catootjes, die club voor de jeugd van groep 7 en 8, draaiende te houden.”

“De club Catootjes heeft in tegenstelling tot de andere clubs Wammes Waggel en Toffe Totems twee keer per maand haar activiteiten op de vrijdagavond van 19.30 uur tot 21.00 uur”, vervolgt Jens Loenen, die al jaren tot de leiding behoort van het JOC. “Het zou enorm jammer zijn als we deze groep, die uit zo’n dertig jongens en meisjes bestaat, zouden moeten opheffen omdat we te weinig helpende handen hebben. Alleen of met z’n tweetjes kun je zo’n groep niet draaien. We hopen dat zich na deze oproep nieuwe, enthousiaste vrijwilligers melden die samen met de andere leiding leuke, laagdrempelige activiteiten voor de Catootjes willen opzetten en begeleiden. Het is twee keer per maand 1,5 uur op de vrijdagavond. Als we met meer mensen zijn die de taken onderling verdelen, moet het lukken om het huidige personele gat te vullen.”

Zowel Jens als Rob behoort tot de vaste leiding van de clubs. Rob sinds drie jaar, Jens al een jaar of twaalf. “Omdat je er energie van krijgt. Als de kinderen plezier hebben, dan heb ik dat ook”, zegt hij met een lach. “Ik vind het gewoon erg leuk om op een leuke, losse manier activiteiten op te zetten en te doen met de kinderen. Vaak gericht op sport en spel, maar soms, bijvoorbeeld bij slecht weer, houden we ook een filmavond of een bingo. Maar onze voorkeur heeft het om lekker buiten bezig te zijn. Bijvoorbeeld met een speurtocht of een vossenjacht. En bij de jongere groepen staat ook weleens knutselen op het programma, maar dat doen we bij de Catootjes niet.” Met een lach: “Het moet op die leeftijd wel een beetje stoer zijn, hè.”

De andere clubs, Wammes Waggel en Toffe Totems, zitten iets ruimer in de leiding. “Maar als er mensen zijn die als vrijwilliger bij een van die clubs willen helpen, dan heten we die natuurlijk ook van harte welkom”, legt Rob uit. “De club Wammes Waggel, die momenteel uit ruim dertig kinderen bestaat, houdt haar activiteiten voor kinderen in groep 3 en 4 uit het basisonderwijs, de leeftijd van 6-7 jaar, op de vrijdagavond van 18.45 uur tot 20.15 uur, de club Toffe Totems, die nu zo’n dertig kinderen telt, houdt op de donderdagavond haar activiteiten van 18.45 uur tot 20.15 uur. Kinderen die in groep 5 en 6 uit het basisonderwijs zitten kunnen hieraan deelnemen. Dat is de leeftijd van 8-9 jaar.”

Belangrijk om te vermelden vinden beiden ook dat het JOC ‘een erg gezellige, hechte club is’. “Ook als leiding”, zegt Jens met een grijns. “Na afloop van een clubavond blijven we meestal ook nog even samen zitten om wat te drinken en over de avond na te praten. Het JOC is ook voor de leiding een sociale activiteit. En als vrijwilliger van een club mag je natuurlijk ook mee met het kamp, dat traditioneel in het eerste weekend van de schoolvakantie wordt gehouden. Dat vind ik het jaarlijks hoogtepunt, een fantastische afsluiting van weer een seizoen bij het JOC. Dit jaar gaan we met alle drie onze clubs opnieuw naar Lierop, maar we hebben onze kampen ook weleens in Wellerlooi en Sint-Anthonis gehouden. Ik kijk er nu alweer naar uit.”

De twee JOC-‘leiders’ hopen op versterking, zeker voor de Catootjes is het uur U. “Onlangs hebben we een clubavond voor die groep moeten verzetten omdat er niet voldoende leiding aanwezig kon zijn. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Als mensen nog vragen hebben, dan kunnen ze zich bij ons of bij een van de andere leden van de leiding melden. Of een keer mee komen draaien op een clubavond. We begroeten nieuwe vrijwilligers met open armen”, zo besluit Rob.

Voor meer informatie kijk op www.joc-vierlingsbeek.nl of neem contact op via e-mail: toffetotems@live.nl, wammeswaggel.joc@gmail.com of Joc-catootjes@hotmail.com