Wandelliefhebbers kunnen op dinsdag 20 februari deelnemen aan een KNKV-struintocht door de Maasheggenn.
Wandelliefhebbers kunnen op dinsdag 20 februari deelnemen aan een KNKV-struintocht door de Maasheggenn. Foto: Pixabay

Struintocht door Maasheggen

Regionaal

De KNNV (Koninklijke Nederlandse Natuur Vereniging) houdt een struintocht onder leiding van natuurliefhebber Jan Nillesen door de Maasheggen in de Middelsteegsche weiden. De tocht vindt dinsdag 20 februari plaats van 10.00 tot 14.00 uur.

De rivier wordt steeds aantrekkelijker voor planten en dieren. De oevers worden natuurlijker. De riviernatuur reageert bliksemsnel. Bevers, oeverzwaluwen, ijsvogels en otter vinden hun plek weer terug langs onze prachtige rivier. Wandel met de deelnemers mee langs de oevers van de Maas.

Van het 2800 ha grote Maasheggengebied is bij Oeffelt 118 ha in bezit van Staatsbosbeheer. In dit gedeelte zijn de Maasheggen nog in volle pracht te bewonderen. De Middelsteegsche weiden zijn een onderdeel van het natuurgebied Maasheggen. Het gebied bevindt zich ten oosten en noorden van de plaats Beugen tussen deze plaats en de Maas. Staatsbosbeheer bezit 59 ha van dit gebied, dat bestaat uit weilanden die omzoomd zijn door meidoornheggen.

Ook zijn er kleiputten die nu moerasgebieden zijn en waaromheen rietland en wilgenstruweel groeit. De wandelaars bezoeken een zachthoutooibos en hardhoutooibos in een voormalige kleiput. De Viltse Graaf stroomt parallel aan de Maas door dit gebied. Ten behoeve van de baksteenfabricage is klei gewonnen. Dit alles heeft geleid tot het ontstaan van moerassige laagten met een rijke flora en fauna.

De vertrekplaats: Veerhuis van Oeffelt Veerweg 2 in Oeffelt. Iedereen is welkom. De deelnemers moeten zelf zorgen voor eten en drinken. Aanmelden voor de struintocht is niet noodzakelijk. Meer informatie hierover is telefonisch te verkrijgen bij Jan Nillesen: 0485-574780.