Een glasbak is alleen bedoeld voor verpakkingsglas (flessen en potten), niet voor drinkglazen, vazen en spiegels.
Een glasbak is alleen bedoeld voor verpakkingsglas (flessen en potten), niet voor drinkglazen, vazen en spiegels. Foto: eigen foto

Dorpsraad: ‘Hou het netjes bij inleveren oud papier en glas’

Algemeen

Dorpsraad Vierlingsbeek doet in een persbericht onder de kop ‘Dit gaat over weggooipapier en -glas’ een beroep op het (inlever)gedrag van inwoners van Vierlingsbeek en Groeningen. Met name op diegenen die hun oud papier niet op de afgesproken dagen/ tijden naar de inleverlocatie aan de Soetendaal (langs het spoor op – gedeelte van de vrachtwagenparkeerplaats) bij het station in Vierlingsbeek brengen. Zoals bekend kan iedereen daar om de veertien dagen op zaterdag tussen 9.00 en 12.00 uur oud papier afgeven bij vrijwilligers van de papierinzamelende verenigingen.

‘Mede dankzij de vrijwilligers van de verschillende verenigingen verloopt het prima’, meldt de dorpsraad. ‘Maar soms zijn mensen te laat om het papier af te geven aan deze medewerkers. Er zijn erbij die dan de doos(zen) met papier bij de container zetten in de hoop dat het op maandag alsnog in de container meegaat. Dat gebeurt dus niet, met als gevolg dat de dozen daar blijven staan, nat regenen, uit elkaar vallen en alles wegwaait. Hopelijk gaat het voor iedereen lukken om in het vervolg op tijd te komen of, als je te laat bent, het oud papier toch maar mee naar huis te nemen. Veertien dagen later krijg je een herkansing’.

Tevens wijst de dorpsraad op het gebruik van de nieuwe glasbakken op het Vrijthof. ‘Ze staan er netjes bij en er kan wederom weer een heleboel glas in. Wij willen u allen erop attenderen dat het de bedoeling is om het rondom de bakken netjes te houden. Glazen potten en flessen (‘verpakkingsglas’) gooi je in de glasbak. Andere glassoorten, zoals drinkglazen en schalen, horen bij het restafval. Spiegels en vensterglas kun je inleveren bij de glashandel of de milieustraat’.

Een glasbak is alleen bedoeld voor verpakkingsglas (flessen en potten), niet voor drinkglazen, vazen en spiegels, zo vervolgt de dorpsraad haar bericht. ‘Verpakkingsglas (ook wel holglas genoemd) heeft een bepaalde kwaliteit. Niet-verpakkingsglas kun je niet met verpakkingsglas mengen, omdat het een andere samenstelling heeft. Zo bevat kristalglas lood en is een ovenschaal van vuurvast glas gemaakt met een hoger smeltpunt dan bijvoorbeeld een wijnfles. Als je een ovenschaal in de glasbak gooit, is het mogelijk dat deze niet smelt tijdens het recyclingsproces en dat er nieuw glas ontstaat van een slechte kwaliteit. Als wij, als bewoners, ons allen aan de bovenstaande regels houden, zal de ergernis over ‘de rotzooi’ die bij en niet in de glasbakken gedeponeerd wordt spoedig verdwijnen’, zo besluit de dorpsraad zijn bericht aan onze redactie.

Hieronder nog eens de uitleg van de dorpsraad over wat wel en niet in de glasbak mag.

Vuurvast glas, kristal en vensterglas moeten bij het restafval. Deze glassoorten geven problemen bij recycling omdat hun smelttemperatuur anders is dan die van verpakkingsglas.

Spaarlampen, ledlampen en tl-buizen horen in de inzamelbak voor lampen. Die vind je vaak bij winkels en supermarkten. Op Wecycle vind je bakken bij jou in de buurt.

Deksels mogen gewoon mee de glasbak in, maar een losse deksel van blik of van plastic mag ook bij de gescheiden inzameling van plastic en metalen verpakkingen.

Een klein restje is geen probleem, maar zorg dat de fles of pot zoveel mogelijk leeg is. Omspoelen en afwassen is zonde van het water en de energie. Om bij de laatste restjes te komen kun je een flessenlikker gebruiken.

Staan er aparte bakken voor wit, bruin en groen glas? Gebruik die dan ook: gooi de juiste kleur in de juiste bak. Rood en blauw glas mag bij het groene glas. Hoe beter het glas gesorteerd is, hoe meer energie en grondstoffen er bespaard worden.

Voor meer informatie kijk op de website van Milieu Centraal - Praktisch over duurzaam | Milieu Centraal