Burgemeester Marieke Moorman (in rode blouse) na afloop in gesprek met Mira Klaassen, Katja Joosten, Nicole Koenen, Ger Joosten en Lisette Verploegen.
Burgemeester Marieke Moorman (in rode blouse) na afloop in gesprek met Mira Klaassen, Katja Joosten, Nicole Koenen, Ger Joosten en Lisette Verploegen. Foto: Persfoto

Burgemeester genoot tijdens nieuwscafé: ‘Voelde als thuiskomen’

Vierlingsbeek

Nee, ze wist niet dat haar neef zo’n bekendheid is in Vierlingsbeek. Burgemeester Marieke Moorman van de gemeente Land van Cuijk zegt het met een lach, enkele dagen na de derde editie van het nieuwscafé Perronpraot, waarin ze afgelopen vrijdagavond te gast was. “Het voelde een beetje als thuiskomen. Zeker toen Ger Joosten in het Horster dialect met me begon te praten. Ik moest als dochter van een vader uit Horst en een moeder uit Melderslo meteen terugdenken aan vroeger.”

Maar even terug naar haar neef. Onze redactie contact haar als ze dinsdag aan het eind van de middag onderweg is naar de nacompetitiewedstrijd VVV-Venlo-Willem II. Haar in Horst geboren en getogen neef Wim is trouw supporter van de Venlose profclub, zij van het Tilburgse Willem II. Een sportief overblijfsel van haar periode als wethouder van die stad. “We nodigen elkaar bijna altijd uit als die wedstrijd op de agenda staat. Zowel in Venlo als in Tilburg. Vroeger kwamen onze gezinnen veel bij elkaar over de vloer. Dat contact is altijd hecht gebleven, ook met Wims zus Marij.”


Burgemeester Marieke Moorman. Foto: Patrick Bongartz

Dat Wim jarenlang bij Volharding speelde, weet ze inmiddels wel. Maar tijdens Perronpraot kwam ze er ook achter dat haar neef een van de schrijvers is van het jubileumboek dat ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van PLUS Verbeeten werd uitgegeven. “Dat vertelde Piet Verbeeten me vrijdag. Ja, de wereld is klein. Ik heb nooit geweten dat er een link bestond tussen de familie Moorman en Vierlingsbeek. Het was zo gezellig tijdens het nieuwscafé in de B&B, dat ik veel langer ben gebleven. ‘Ik ging in Vierlingsbeek even terug naar mijn roots’, zei ik bij thuiskomst tegen mijn man.”

Dat ze langer dan verwacht in Vierlingsbeek bleef hangen, komt ook door haar liefde voor korfbal, waarover ze in gesprek raakte met interviewster Marijn Tacken en enkele (oud-)korfbalsters uit het dorp. Dat Vierlingsbeek met DES een korfbalclub herbergt, is voor haar zeker een plus. Marieke Moorman stopt aan het eind van dit seizoen als actief lid bij korfbalclub Prinses Irene in Nistelrode. “Daar speel ik momenteel in het recreatieve team. Maar omdat we naar het Land van Cuijk gaan verhuizen, is dat niet meer te combineren. Als ik iets doe, doe ik het goed. Ik hou er niet van om halverwege het seizoen een team in de steek te laten.” Met een lach: “Maar ik heb na vrijdag het gevoel dat ik bij DES zeker welkom ben, haha...”

De familie Moorman, die naast pa en ma drie kinderen telt, wil zich het liefst in de buurt van een treinstation vestigen. In het Land van Cuijk zijn aan de Maaslijn halteplaatsen in Vierlingsbeek, Boxmeer en Cuijk. “Binnen die cirkel, op maximaal twintig minuten fietsen van een station, zijn we ons aan het oriënteren op een woning of een bouwkavel”, legt Marieke Moorman uit. “Nee, we hebben geen haast, we blijven voorlopig nog even in Heesch wonen. Een van onze kinderen hoopt voor de zomer de middelbare school af te ronden. Mede daarom vinden we het prettiger om nog even in Heesch te blijven. Daarvoor heb ik van de gemeenteraad voor maximaal een jaar een woonplaatsontheffing ontvangen. Maar er komt geen kavel of te koop staande woning in het Land van Cuijk voorbij die we niet hebben gezien, hoor.”


In gesprek met de presentatoren Marijn Tacken en Willem Striekwold. 

Marieke Moorman, die voordat ze per 1 februari 2023 tot burgemeester van het Land van Cuijk werd benoemd, sinds 2013 eerste burger was van Bernheze, kijkt met veel plezier terug op het nieuwscafé in Vierlingsbeek. “Het was hartstikke leuk, informatief en gezellig. Een ideale, laagdrempelige manier voor mij als nieuwe burgemeester om mensen alvast een beetje te leren kennen. Ik vind het ook erg knap dat een relatief klein dorp als Vierlingsbeek één keer per maand een eigen nieuwscafé organiseert. Dat zegt veel over de plaatselijke gemeenschapszin. Ik kijk nu alweer uit naar mijn volgend bezoek aan Vierlingsbeek.”

Dat bezoek laat niet heel lang op zich wachten. Het staat, in het kader van haar kennismakingsronde met alle kernen (Route 33), gepland op dinsdag 29 augustus van 15.30 tot 18.00 uur. Voor meer informatie hierover kijk op www.gemeentelandvancuijk.nl/route33

Zie ook: www.ilovevierlingsbeekgroeningen.nl/nieuws/vierlingsbeek/98833/perronpraot-begint-voortaan-uur-later