Vijftien wandelaars van KBO Vierlingsbeek-Groeningen genieten van de Maasheggen bij Oeffelt.
Vijftien wandelaars van KBO Vierlingsbeek-Groeningen genieten van de Maasheggen bij Oeffelt. Foto: KBO

Vroege ochtendwandeling KBO

Vierlingsbeek

Vijftien deelnemers vertrokken donderdag 11 mei om 6.30 uur voor een vroege ochtendwandeling van KBO Vierlingsbeek-Groeningen naar de Maasheggen bij Oeffelt.

Dit onder leiding van een gids en Maasheggenkenner Marius Grutters. Net uit de auto gestapt hoorden ze meteen de kleine karekiet. Marius vertelde onder meer over de geschiedenis van de Maasheggen en tijdens een korte wandeling hoorden de deelnemers de winterkoning, tjif tjaf, grasmus, zwarkop, merel, braamsluiper en vink. Zo in de vroege morgen waren er veel vogelgeluiden te horen. Ze wandelden door en zagen naar eigen zeggen ‘prachtige, in volle bloei staande meidoorn’

“Opvallend was, dat alleen op de hoeken van de heggen de meidoorn in volle bloei stond. De geschoren heggen bloeiden niet of veel minder”, meldt Ineke van Bree-van den Bosch, secretaris KBO Vierlingsbeek-Groeningen. “Rondom de waterplas en afgraving hoorden we de nachtegaal, de cetti’s zanger en zagen we zwanen, een zilverreiger, een blauwe reiger, een meerkoet en veel bevervraatsporen. Heel bijzonder was de zomertortel, die zich goed liet zien. Dit is een zeldzame broedvogel in Nederland. Opeens vloog boven ons de rode wouw, een zeldzame broedvogel met brede vleugels, te herkennen aan zijn vorkstraat.”


In de natuur en luisteren naar informatieve verhalen. 

Marius vertelde ook over de bomen die er te zien waren, zoals essen met essentaksterfte, bakenbomen langs de oever van de Maas en de Spaanse aak met kurklijsten langs de stammen. Ook het vlechten van de heggen kwam aan bod. Een wandeling van twee uurtjes leverde de KBO-wandelaars een schat aan informatie op, zeker zo vroeg in de morgen.

“Voor de deelnemers een indrukwekkende ervaring, die werd afgesloten met een ontbijt in Joffershof”, zo besluit Van Bree haar bericht aan onze redactie. 

.

Een mooi 'vol in bloei'-plaatje.
Samen onderweg.