De mast met het buitenstation van Jo Bosch in Vierlingsbeek.
De mast met het buitenstation van Jo Bosch in Vierlingsbeek. Eigen foto

Weerstation Vierlingsbeek meet meer dan alleen het weer

Vierlingsbeek

Hij begon als hobbyist ooit met een simpele regenmeter, een min/max-thermometer, een barometer en een spreadsheet om een en ander op weergebied vast te leggen. Later, als lid van de Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie, kwamen de meer geavanceerde en professionele hulpmiddelen bij hem in beeld.

“In 2002 heb ik vervolgens besloten een professioneel weerstation aan te schaffen”, vertelt Jo Bosch. “De Vantage Pro van Davis Instruments Corp, bestaande uit een buitenstation, een sensor suite, een console display gekoppeld aan een pc met software om de opgeslagen data van de console op gezette tijden uit te lezen en te bewerken in overzichten en grafieken. Inmiddels heb ik de derde versie van dit weerstation in gebruik.”

De weerhobbyist, ‘nee, ik ben geen weerman’, vertelt vol passie over zijn weerstation, dat sinds deze week ook op deze lokale website (klik op het kopje ‘weer’ in de blauwe balk boven in dit scherm) te vinden is. Jo Bosch (73) woont aan ’t Veld in Vierlingsbeek en was 43 jaar werkzaam in verschillende IT-functies, onder meer als IBM Systeem Programmeur, Hardware & Software Specialist en IT Architect bij achtereenvolgend Rabobank, BP Nutrition en Nutreco Corporate.

Wat wordt gemeten?

De apparatuur beschikt over sensoren om het volgende vast te leggen:

- Regenmeter voor hoeveelheid regen;
- Windmeter voor windsnelheid en windrichting;
- Barometer voor luchtdruk;
- Buitentemperatuur en luchtvochtigheid;
- Binnentemperatuur en luchtvochtigheid;
- Zonne-energie in w/m2 en Licht helderheid;
- UV-indexschaal van 0 tot 8, vanaf 6 gezondheidswaarschuwing;
- Luchtkwaliteitmeting fijnstof PME 10 en PME 2,5 micrometer;
- Air Quality Index (AQI) schaal 0 tot >5, vanaf 3 gezondheidswaarschuwing.

“Het lokaal meten van de UV-index en Fijnstof AQ-index is van groot belang voor onze gezondheid”, legt Jo Bosch uit. “Daar wordt in wetenschappelijke artikelen ook vaak op gewezen. Het is iets om serieus rekening mee te houden bij het zien van de gezondheidswaarschuwing op onze website, met name voor mensen die hier gevoelig voor zijn. Met deze basisgegevens worden ook diverse variabelen berekend, zoals bijvoorbeeld gevoelstemperatuur, dauwpunt en neerslagintensiteit.”

In oktober 2019 startte hij met het opzetten van een website volgens het beproefde KISS-principe (‘Keep It Simpel Stupid’), gebruikmakend van een freeware template.

“Begin januari 2020 was die site in de lucht met alvast de belangrijkste onderdelen. In de afgelopen drie jaar zijn er diverse uitbreidingen en aanpassingen geweest. De dataoverdracht gebeurt iedere minuut, dus de gegevens van ‘Weerstation Vierlingsbeek’ zijn nagenoeg real-time online beschikbaar. Tevens worden dezelfde gegevens met een tijdsinterval van 5/10 minuten geüpload naar grote internationale weersites zoals WeatherUnderground, Awekas, MetOffice WOW, Weathercloud, enzovoorts. Met als gevolg dat ‘Vierlingsbeek’ zichtbaar is op verschillende meteowereldkaarten. Alle gegevens worden in de vorm van een ‘dashboard’ weergegeven, met andere woorden: je kunt in één oogopslag alle actuele gegevens bekijken.”

Het dashboard is opgebouwd uit zestien vensters, met actuele meetinformatie in Vierlingsbeek, maar ook met de laatste database-informatie van derden over weersverwachtingen, luchtkwaliteit fijnstof, astronomische informatie, aardbevingen enz. Aan de onderkant van ieder venster staan tevens een of meerdere menukeuzes om in te zoomen op extra informatie en/of grafieken van het betreffende onderwerp. De menu-knop (linksboven) geeft toegang tot gebruikersaanpassingen, extra’s voor weersverwachtingen en weernetwerken tot enkele veelgebruikte weerdiensten zoals WeatherUnderground en WeatherCloud.


Bijschrift - Persfoto

“Er is een bron van informatie beschikbaar na één muisklik en in één scherm. Het gebruik is heel eenvoudig en mocht je een term tegenkomen die je niet kent, ‘Google is your best friend’. Maar een email naar mij sturen mag natuurlijk ook!”, zo besluit Jo Bosch. 

Website: www.weerstationvierlingsbeek.nl

Email:          job@weerstationvierlingsbeek.nl