KBO-voorzitter Geert de Groot bedankt Pol van Boekel voor zijn lezing bij de KBO.
KBO-voorzitter Geert de Groot bedankt Pol van Boekel voor zijn lezing bij de KBO. Foto: Persfoto

Arbiter Pol van Boekel te gast bij KBO: ‘Hoop dat ik maandag rustig boodschappen bij PLUS kan doen’

Vierlingsbeek

Hij gaf het eerlijk toe: “Ik ben zenuwachtiger voor de presentatie van vandaag dan voor een voetbalwedstrijd in een kolkend stadion met 50.000 toeschouwers.” Pol van Boekel nam de ruim tachtig aanwezigen in gemeenschapshuis Joffershof donderdagmiddag op uitnodiging van de plaatselijke KBO mee in zijn leven als (video-)scheidsrechter in het nationale en mondiale voetbal. 

Want dat de voetbalwereld een aparte is, waarover van alles te vertellen en te vinden is, dat snapt iedereen die een beetje verstand van voetbal denkt te hebben. En dat zijn er miljoenen op deze aardbol, miljarden misschien wel. Van Vierlingsbeek tot Buenos Aires en van Groeningen tot Barcelona: iedere voetballiefhebber kent Pol van Boekel. De meesten, zeker diegenen die in het buitenland wonen, waarschijnlijk niet vanwege zijn profvoetballoopbaan bij VVV-Venlo. Of zijn jeugdvoetbaljaren bij de plaatselijke voetbaltrots Volharding. Zij kennen de in Vierlingsbeek geboren en getogen Van Boekel vooral vanwege zijn professie als VAR (Video Assistant Referee), een official die de scheidsrechter tijdens een voetbalwedstrijd assisteert.

En daarover ging de presentatie in Joffershof dan ook voor het grootste deel. Aan de hand van beelden met geluidsfragmenten en met de spelregelgids voor scheidsrechters in de hand legde Van Boekel zijn toehoorders ook een aantal VAR-vraagstukken voor. Is dit een strafschop of niet? Is dit een rode of een gele kaart? Was de bal in de wedstrijd PSV-Ajax in januari 2022 nou wel of niet uit of was dat optisch bedrog? Dat laatste bleek het geval te zijn. “Maar ik kan je verzekeren dat je na zo’n besluit toch iets anders door de PLUS in Vierlingsbeek loopt”, meldde Van Boekel eerlijk. “Sommige mensen in het dorp groeten je zelfs niet als je in hun ogen als scheidsrechter of als VAR een verkeerde beslissing hebt genomen. Ik snap dat, want voetbal is emotie en met de supportersbril op is het af en toe natuurlijk ook best moeilijk om te zien dat je club door een beslissing van de scheidsrechter punten verliest.”

Dat het leven van een profscheidsrechter roerig kan zijn, is helder. Zeker als het gaat om grote internationale clubs als Barcelona of Inter Milaan. Of op nationaal niveau Ajax, Feyenoord en PSV. Je kun er de klok op gelijk zetten dat er enorme commotie ontstaat als een arbitrale beslissing nadelig voor zo’n vereniging uitvalt. Want het gaat immers om grote sportieve en financiële belangen. Datzelfde geldt natuurlijk ook voor een WK. Kijk bijvoorbeeld maar naar alle discussies die ontstonden over het al dan niet bevoordelen van de latere wereldkampioen Argentinië tijdens de mondiale titelstrijd in Qatar.


Pol van Boekel (derde van rechts) in de VAR-ruimte van het WK in Qatar.

Van Boekel was als VAR tijdens dat WK bij negen wedstrijden actief. Ook tijdens die duels kwam zijn naam geregeld voorbij. Onder meer tijdens de wedstrijd Argentinië-Polen, waarin de Argentijnse sterspeler Lionel Messi in de ogen van velen van scheidsrechter Danny Makkelie toch wel erg makkelijk een strafschop kreeg. Een besluit dat met de spelregels in de hand uit te leggen valt en achteraf, nadat alle rookwolken waren opgetrokken, ook de steun van de scheidsrechterscommissie van de Fifa ontving. “Maar op zulke momenten heb je ook als VAR echt wel klotsende oksels”, grijnsde hij.


Team Makkelie in Qatar. Pol van Boekel tweede van rechts, Danny Makkelie tweede van links.

De rol van de (social) media, de kracht van topclubs, matchfixing, de invloed van het scheidsrechtersvak op het thuisfront, de manier van werken tussen VAR en scheidsrechter, nationaal en internationaal, het omgaan met (ster)voetballers op het veld. Dat, en veel meer, kwam tijdens zijn onderhoudende en informatieve anderhalf uur durende presentatie in Joffershof aan de orde. Als kers op de taart werd de bijeenkomst afgesloten met een loterij, waarmee een groot aantal (voetbal)prijzen konden worden gewonnen. Van ballen, petjes en shirts tot een compleet vip-arrangement voor een basketbalwedstrijd. 

KBO-voorzitter Geert de Groot bedankte Pol van Boekel aan het eind van de middag zeer voor zijn lezing. Hij keek terug op een erg geslaagde bijeenkomst. “En mensen die nog geen lid van de KBO zijn, kunnen dat natuurlijk altijd worden. Dan krijg je altijd een uitnodiging voor interessante bijeenkomsten zoals die van vandaag”, zo maakte hij graag en dankbaar van de gelegenheid gebruik om nieuwe leden te werven. 

En Van Boekel? Die richt zijn vizier alweer op komend weekend, waarin hij zaterdagavond de wedstrijd PSV-Vitesse leidt en zondag als VAR actief is in de topper Feyenoord-Ajax. “Ik hoop dat ik maandag rustig mijn boodschappen bij de PLUS Verbeeten kan doen...”, zo sloot hij de bijeenkomst met een knipoog af. 

Loterij met meer dan veertig prijzen.
De verloting van een shirt van Juventus.
Ruim tachtig bezoekers woonden de lezing van Pol van Boekel bij.
Team Makkelie met Pol van Boekel links op de foto in Qatar.