Vanaf links: Lenie Rongen, Loed Rongen, waarnemend burgemeester Hillenaar, Jan Hendriks en Tonny Hendriks.
Vanaf links: Lenie Rongen, Loed Rongen, waarnemend burgemeester Hillenaar, Jan Hendriks en Tonny Hendriks. Foto: Joop Smeets

Lintje voor Jan Hendriks en Loed Rongen

Vierlingsbeek

Jan Hendriks en Loed Rongen zijn zaterdagmiddag benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. De koninklijke onderscheidingen werden aan de twee Vierlingsbekenaren uitgereikt door waarnemend burgemeester Wim Hillenaar tijdens de viering van het veertigjarig jubileum van stichting De Oude Schoenendoos,

Jan Hendriks zet zich voor De Oude Schoenendoos in sinds de oprichting van de stichting. Vanaf 1981 is hij ervoor actief als bestuurslid, fotograaf en onderzoeker. Hij verricht ook onderzoek naar de ontstaansgeschiedenis van Vierlingsbeek en Groeningen. Voor het dorpsblad schrijft hij tevens vanaf 2015 artikelen die met name gericht zijn op de geschiedenis van de dorpen. Vanaf 2005 levert hij bovendien een belangrijke bijdrage aan het digitaliseren en professionaliseren van erfgoed in heel de provincie Noord-Brabant. Verder verzorgt hij sinds 2014 namens het Regionaal Bureau Toerisme Land van Cuijk rondleidingen door Vierlingsbeek en omgeving. Daarnaast heeft hij van 2014 tot 2015 meegewerkt aan het boek Verboden Gebied, dat door de Stichting De Oude Schoenendoos is uitgegeven ter gelegenheid van 70 jaar bevrijding.

Loed Rongen is penningmeester sinds de oprichting van stichting De Oude Schoenendoos in 1981. Hij heeft ook alle documenten gedigitaliseerd en de website gebouwd voor deze stichting. Vanaf 2005 levert hij bovendien een belangrijke bijdrage aan het digitaliseren en professionaliseren van erfgoed in de provincie Noord-Brabant. Hij heeft tevens  meegewerkt aan het onderzoek naar het omzetten van genealogische data naar een duurzaam datamodel. Daarnaast heeft ook hij van 2014 tot 2015 veel tijd besteed aan het digitaliseren van documenten die zijn gebruikt voor het boek Verboden Gebied. Rongen is eveneens ruim 25 jaar werkzaam geweest bij de reservepolitie.

Vanwege de intensieve en betrokken inzet van Hendriks en de Rongen op lokaal niveau heeft de koning het besluit genomen om ze beiden te benoemen tot lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De expositie van De Oude Schoenendoos is dit weekend in de kerk te bezoeken.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding