Dinsdag scheerde de F-35 over de regio Venray en Land van Cuijk.
Dinsdag scheerde de F-35 over de regio Venray en Land van Cuijk. Foto: Antoon Jeuken

‘Belevingsvlucht pr voor Defensie’

Vierlingsbeek

Het weer was maandag te slecht voor de belevingsvluchten van de F-35 boven Vierlingsbeek en de regio. Dinsdag konden de decibelmeters wel worden aangezet.

“Zoals te verwachten was viel het geluid mee”, meldt Fons Opheij uit Vierlingsbeek. “Zo’n belevingsvlucht is namelijk absoluut niet te vergelijken met het werkelijke gebruik van een operationele basis. Dat is eerder al gebleken in Leeuwarden en Volkel. Ze vlogen nu maar met één toestel en konden niet landen en opstijgen. Bovendien hoor je ze maar een keer overkomen. Als ze in de toekomst met vier of zes toestellen tegelijk gaan opstijgen, vliegen en landen, dan krijg je een heel ander geluid. De belevingsvlucht is voor mij dan ook niet maatgevend en meer als pr bedoeld voor Defensie”

Opheij is namens de Land van Cuijkse inwoners COVM-lid. De Commissie Overleg & Voorlichting Milieu (COVM) is een adviescommissie van de minister van Defensie. Net als Jan Houba uit Venray, COVM-lid namens de inwoners van de gemeente Venray en de dorpsraden, is hij al vanaf het eerste moment dat duidelijk werd dat Defensie De Peel in Vredepeel wil heropenen, een kritisch volger van het proces. 

Omdat de vliegbasis buiten gebruik is en de landingsbaan sterk verouderd, kon het gevechtsvliegtuig niet landen of opstijgen vanaf de vliegbasis. Wel werd er twintig keer, verdeeld over twee sessies, een start- en landingsprocedure nagebootst. Daarbij scheerde de F35 vanaf zo’n dertig meter hoogte over de landingsbaan.  

Zie ook eerder bericht:
F-35 scheert over de regio - Al het nieuws uit Groeningen en Vierlingsbeek (ilovevierlingsbeekgroeningen.nl)