Meerdere dassen hebben de burcht achter Vlasakker ontdekt, meldt de gemeente Land van Cuijk.
Meerdere dassen hebben de burcht achter Vlasakker ontdekt, meldt de gemeente Land van Cuijk. Foto: Pixabay

‘Dassen ontdekken burcht, wandelpad niet open’

Vierlingsbeek

Meerdere dassen hebben de speciaal voor hen aangelegde burcht achter de straat Vlasakker in Vierlingsbeek ontdekt en ‘naar verwachting in gebruik genomen’. Om die reden kan de burcht niet verwijderd worden en het ter plaatse vanwege de burcht afgesloten wandelpad niet heropend worden. Dat antwoordt de gemeente Land van Cuijk op vragen van de plaatselijke dorpsraad.

Ongeveer twee jaar geleden speelde de discussie rondom de das in Vierlingsbeek. Vanwege geplande woningbouw aan ’t Hulder moest er een nieuwe dassenburcht komen achter Vlasakker. Zodat de das. die zijn woning had gevonden op de bouwlocatie, hiernaartoe kon verhuizen.

Het wandelpad werd, nadat de dassenburcht is aangelegd, afgesloten en is sindsdien niet meer toegankelijk. ‘Tijdens het raadsbesluit hierover is er een termijn genoemd waarin de das zijn intrek genomen moest hebben in zijn nieuwe huisvesting’, schrijft de dorpsraad aan de gemeente. ‘Deze termijn was volgens ons zes maanden. Als dat niet het geval was, zou de dassenburcht weer afgebroken en het wandelpad weer in ere worden hersteld. Volgens onze informatie is de das nooit naar de locatie achter de Vlasakker gegaan. Ons voorstel is om in ieder geval het wandelpad weer te heropenen’.

Maar dat laatste gaat, vanwege het feit dat meerdere dassen de burcht hebben ontdekt, dus niet gebeuren, meldt de gemeente. ‘Ontmanteling van de dassenburcht is derhalve niet toegestaan en het wandelpad kan daardoor niet heropend worden’.