De groep jeu-de-boulers: al twintig jaar elke donderdagavond actief op het Vrijthof.
De groep jeu-de-boulers: al twintig jaar elke donderdagavond actief op het Vrijthof. Foto: eigen foto

Twintig jaar jeu-de-boulen

Vierlingsbeek

Op de jeu-de-boulesbaan op het Vrijthof in VIerlingsbeek rollen al twintig jaar de jeu-de-boulesballen. Tijdens een jubileumuitstapje van de gemengde zangvereniging Vondel in 2002 ontstond bij enkele leden het idee om de bij Zalencentrum Concordia aangelegde jeu-de-boulesbaan te gaan uitproberen.

In diezelfde week werd er al gebould op de baan en het beviel goed. De eerste weken was de groep nog een beetje wisselend qua samenstelling, maar al snel was er een vaste kern. De partners van die leden gingen ook meedoen en nu, twintig jaar later, is diezelfde club nog steeds actief: elke donderdagavond wordt er gebould op de baan aan het Vrijthof. In de persoon van Jeu Bussers, die ook al gauw was aangesloten, hadden de boulers een ‘vreemde’ eend in de Vondelbijt, maar hij paste goed in het geheel en als materiaalman – karretje met ballen, meetlinten, telramen - is hij bijna onmisbaar. In de eerste jaren was er nog geen verlichting en met de filmlampen van Jeu werd de baan verlicht. Nu staat er gelukkig een grote lamp.

Zomer en winter werd er gespeeld, behalve als het regende/sneeuwde. ‘Enkele jaren hebben tijdens de winter gebruikgemaakt van de binnenbanen van de KBO in Joffershof, maar daar zijn we mee gestopt, omdat we daar niet op we eigen boulestijd terecht konden’, meldt de jeu-de-boulesgroep in een bericht aan onze redactie. ‘Buiten spelen is toch fijner en rond Kerstmis ging dat zelfs regelmatig gepaard met kerstboulen: in aangepaste kledij- met kerstmutsen op- werden tussen het spelen door gehaktballen genuttigd, verwarmd op een barbecue. Aangezien de spelers ook langzaam ouder worden houden we nu een winterstop wanneer de temperatuur onder de 5 graden komt, tussen november en april’.

Op de donderdag voor de kermis kunnen de jeu-de-boulers niet op de baan terecht vanwege het opbouwen. ‘Daarom sluiten we het seizoen telkens af met een barbecue bij een van de leden thuis, voorafgegaan door een spelletje boulen daar in de buurt. Bij een lustrumjaar komt daar een uitstapje bij. Ter gelegenheid van ons twintigjarig bestaan, dit jaar dus, zijn we naar Cuijk gefietst. Na een lunch in de mooie accommodatie in de voormalige leerlooierij hebben we ‘op zijn Frans’ gebould op een pleintje aan de Grotestraat aldaar. Met de fiets ging het vervolgens langs de Maas naar Linden, waar we bij de plassen in een bistro heerlijk hebben gegeten. Terug in Vierlingsbeek hebben we de avond gezellig afgesloten. Na de kermis pakken we de draad op het Vrijthof weer op en we hopen dat we dat nog lang kunnen doen met ons allen, gelukkig als we zijn dat we twintig jaar lang met dezelfde mensen zo lang hebben kunnen samen spelen’.